28.03.2024
Новини Скандал

Реальна проблема чи надуманий конфлікт: оцінку роботі Кременецької опорної лікарні дадуть пацієнти та незалежний аудит

Про проблеми у КНП “Кременецька опорна лікарня” у громаді знають давно. Та, як кажуть працівники, останнім часом вони досягли свого апогею. Колектив уголос говорить про все, що наболіло: корупцію, несправедливість, розділ колективу на своїх і решту, догани та кримінальні справи, які відкрили на декого з працівників. Директор Павло Кисіль переконує, що проблем у медзакладі немає. Усе, що кажуть дехто з його колег, надумане, а лікарня працює у звичному режимі. Власна думка з цього приводу є й у голови громади Андрія Смаглюка. Що ж відбувається насправді і чи відбивається ситуація у лікарні на пацієнтах, з’ясовували журналісти “Терміново”.

Читайте також: У Кременецькій опорній лікарні конфлікт: проведуть незалежний аудит

Конфлікт у лікарні перейшов на особистості

  • У країні повномасштабна війна. А у нас своя війна, яка почалася, ще у січні, – розповідає голова ради трудового колективу Кременецької лікарні Ігор Джоджик. – Адміністрація закладу змусила медичних працівників написати заднім числом (груднем 2021 року) заяви з проханням перевести їх на 0,25 , 0,5 та 0,75 ставки, а при відмові – погрожували звільненням. Згодом конфлікт перейшов на особистості. В усіх проблемах у лікарні адміністрація почала звинувачувати особисто мене.

Ігор Джоджик Кременець

Через те, що ситуацію не змогли владнати всередині колективу, конфлікт вийшов за межі лікарні. Частина працівників звернулися до депутатів Кременецької міської ради. Підписали заяву 91 медик, серед них і лікарі, і середній та молодший медперсонал.

“Ми, колектив Кременецької опорної лікарні, хочемо повідомити Вам про свавілля, яке відбувається в нашому лікувальному закладі з боку адміністрації лікарні. А саме коли вийшла постанова Кабінету Міністрів про підвищення зарплати медикам, у нашому медичному закладі адміністрація лікарні інтерпретувала її по своєму:

  • Змусили медичних працівників 19.01.2022 р. написати заяви заднім числом (груднем 2021 р.) про переведення їх від 0,25 ставки на 0,75 ставки, а при відмові написання заяви погрожували звільнити або перевести на ще меншу частину ставки. Пояснювали «що ви нічого не втрачаєте і так менше заробляти не будете».
  • Змушували працювати безкоштовно в неробочі години.
  • Медсестер та санітарок переведено на 0.5-0.75 ставки із збереженням або ще збільшеним навантаженням.
  • Змусили лікарів написати заяви на безоплатне ведення пацієнтів в стаціонарі та поліклініці.
  • Скоротили посади завідуючих структурних підрозділів і ординаторів.
  • Не належним чином оплачують ковідні виплати медичним працівникам.
  • На даний час зупинено виплату надбавок лікарям та медсестрам за стаж роботи, категорію та шкідливість”, – йдеться у зверненні.

Заручниками ситуації у лікарні стали пацієнти

На основі цієї заяви на сесійному засіданні 3 травня депутати підтримали проект рішення про необхідність проведення незалежного аудиту фінансово-господарської діяльності КНП «Кременецька опорна лікарня».

Востаннє аудит у медзакладі проводили у липні минулого року. Тоді Управління Західного офісу Держаудитслужби Тернопільської області інформувало про виявлення порушень, що призвели до втрат на суму 1,9 млн грн. Матеріали ревізії передали до правоохоронних органів.

Непорозуміння всередині колективу, суперечності між працівниками та адміністрацією почали відбиватися на пацієнтах. Деяким лікарям навіть заборонили проводити операції. Пацієнти вимушені звертатися за допомогою до медзакладів у Тернополі, Рівному та інших містах. Тим, хто залишається лікуватися у Кременці, доводиться терпіти незручності.

Андрій Ткачук з пацієнткою

  • Мені ставили пластину на ногу. Операцію призначили на 9.00. Але, як я розумію, головний лікар не давав дозволу на операцію хірургам, – каже пацієнтка хірургічного відділення Тетяна Мельничук. – Тоді моя хресна телефонувала на “гарячу лінію”, особисто спілкувалася з керівником. Після цього операцію таки зробили, щоправда о 15.00.

Зі схожою проблемою зіштовхнулася й кременчанка Людмила Кібляр. Зі скаргою пацієнтка звернулася до голови Кременецької громади.

Причиною таких ситуацій лікарі-травматологи називають особисті непорозуміння з керівництвом лікарні. Чотири роки тому до Кременця приїхали двоє травматологів Андрій Ткачук та Юрій Шаюк. Спочатку молоді фахівці працювали без проблем. З часом почали проводити складніші операції. Та у керівництва було власне бачення щодо роботи молодих колег.

  • Нам заборонили оперувати, був навіть наказ головного лікаря, який склали, начебто, на основі доповідної заступника. Після того, як ми поскаржилися голові громади та у департамент охорони здоров`я Тернопільської ОДА, наказ скасували. Доходило до того, що під час операції перекривали подачу кисню, – каже лікар ортопед-травматолог Андрій Ткачук. – Замість того, щоб робити планові операції, ми займаємося невідомо чим, добиваємося дозволу на операцію. Іноді родичам пацієнтів доводиться телефонувати міському голові і просити, аби той вплинув на директора лікарні і дозволив лікарям прооперувати.
  • Від цього страждають перш за все пацієнти. Вони вимушені звертатися до фахівців в інших містах. Чому сьогодні, маючи хороших спеціалістів, яким довіряють, ми повинні відправляти людей в Тернопіль чи Рівне? – каже Ігор Джоджик.

Ми поспілкувалися з директором “Кременецької опорної лікарні” Павлом Кисілем. Керівник звинувачення відкидає і переконує, що може спростувати усі скарги, які, нібито, ґрунтуються лише на особистій неприязні деяких колег до нього.

У лікарні немає проблем, кожен пункт у тому зверненні – неправда

  • Колектив звернувся із заявами на переведення на 0,75 ставки, я як керівник їх прийняв. Ніхто нікого не змушував. Якщо говорити про звернення до депутатів, то підписи зібрані не належним чином, люди не знали, за що підписувалися. Кожен пункт у цій заяві – брехня. Голова ради трудового колективу, який ініціював ці звернення, не переобирався уже 10 років. Особисто до мене ніхто не приходив зі скаргами щодо заяв. Змусити 400 людей щось зробити просто неможливо. Уся ця ситуація – це захист особистих інтересів однієї людини, яка прикривається колективом, – переконує керівник.

Павло Кисіль

Також пояснює, що змусило його вдатися до оптимізації штату.

  • Щоб не скорочувати людей, потрібно було оптимізувати штат. В інших лікарнях області, які цього не зробили, тепер фінансові проблеми. Лікувальний заклад виконує усі поставлені перед ним завдання. Зараз працівники отримують премії… Проблема у кількох людях. У будь-якому великому колективі завжди знайдеться хтось незадоволений керівництвом. Цей конфлікт незабаром вичерпається. Які питання мені не ставили б, виринають чотири прізвища лікарів, які підбурюють колектив, – наголошує Павло Кисіль.

Про ситуацію у Кременецькій опорній лікарні знає і народний депутат Ігор Василів. До нього особисто надходили скарги від лікарів та пацієнтів медзакладу.

  • Якби проблем у лікарні не було, так як каже директор, то не було б численних звернень зі скаргами від колективу та пацієнтів. Довго не хотів вникати у цей конфлікт, адже, перш за все, вирішення ситуації у медзакладі – компетенція Кременецької міської ради та місцевих депутатів. Проте, якщо результати незалежного аудиту виявляться негативними, доведеться втрутитися. Зокрема, варто з’ясувати, чому досі не запрацювало приймальне відділення Кременецької опорної лікарні. На його ремонт лише з депутатського соцеконому виділено 3 млн грн., – каже народний депутат Ігор Василів.

Розмови про неякісні послуги у лікарні, корупційну складову у медзакладі відбиваються на іміджі громади

Те, що у Кременецькій опорній лікарні не зовсім все гаразд, підтверджує й голова громади Андрій Смаглюк.

  • Остаточну оцінку у суперечливій ситуації в нашій лікарні дасть незалежний аудит. Усі ці розмови про неякісні послуги у лікарні, корупційну складову у медзакладі відбиваються й на репутації та іміджі громади. Проте оцінку якимось незаконним діям, якщо вони є, повинні дати правоохоронні органи. Я спілкувався з працівниками лікарні, і, судячи з того, що мені розповідали, проблеми таки є. Ніхто не повинен займатися самоуправством, з’ясуванням стосунків. Кожен повинен робити свою роботу. Політика і робота головного лікаря повинна бути спрямована на належне функціонування лікарні та якісне надання медичних послуг пацієнтам, – наголошує Андрій Смаглюк. – Адже громада зі свого боку робить все можливе для розвитку лікарні: на продовження ремонту приймального відділення минулоріч виділили 1 млн грн, зробили під’їзд до лікарні, – зазначає очільник громади.

Точної дати аудиту фінансово-господарської діяльності у КНП “Кременецька опорна лікарня” наразі не призначили. Та його проведення і результатів чекають як в лікарні, так і в міській раді. Зрештою, оцінку роботі медичного закладу, керівництву та працівникам дадуть пацієнти. “Терміново” надалі стежитиме за розвитком подій та інформуватиме читачів.

Перейти до панелі інструментів