18.04.2024
Новини

40-річному тернополянину пересадив нирку всесвітньо відомий хірург

40-річному тернополянину пересадили нирку. Операцію провели у Львові. Участь у ній взяв всесвітньо відомий хірург-трансплантолог Роберт Монтгомері. Він очолює Інститут трансплантації Лангон Нью-Йоркського університету. Тільки у 2021 році там пересадили 3250 органів. Загалом за свою лікарську практику професор пересадив понад дві тисячі нирок, – повідомляють у МОЗ України.

Під час візиту у Львів він консультував українських спеціалістів, ділився практичним досвідом та взяв участь у пересадці трьох нирок, які виконувала команда львівських трансплантологів Перше медичне об’єднання Львова.

В перший операційний день провели родинну трансплантацію. 52-річна мама віддала нирку своєму 30-річному синові. Молодий чоловік хворів на хронічний гломерунонефрит. На діалізі був останні 6 місяців.

В другий операційний день відбулася трансплантація від померлого донора. Ним стала 61-річна жінка зі Львівщини з важким інсультом. Згоду на донорство органів надали родичі.

Одну нирку пересадили 43-річній жінці з Макіївки, що на Донеччині, у якої минулого року відмовили нирки. Відтоді вона перебувала на гемодіалізі. На лист очікування стала у березні цього року, а вже у травні отримала рятівний орган.

Другу нирку отримав 40-річний чоловік з Тернопільської області з хронічним гломерунонефритом, що перебував на гемодіалізі більше 5 років.

Перейти до панелі інструментів