29.03.2024
Новини Оперативно

Тернопіль у скорботі: помер Олександр Смик

Печальну звістку повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш. Серце митця перестало битися сьогодні, 18 травня, на 65-ому році життя… 

“Сьогодні перестало битися серце українського барда, поета, драматурга – Олександра Смика.
Його творчість – багатогранна. А талантом – захоплювалися тисячі.

Він житиме вічно у своїх творах. Щирі співчуття рідним та близьким!”, – йдеться у повідомленні.

Він житиме вічно у своїх творах

Більшості тернополян Олександр Смик відомий як член національних спілок України: театральних діячів, кобзарів, журналістів, письменників та Всеукраїнської музичної спілки.

“Відійшов у вічність відомий український бард, поет, драматург, член національних спілок України: театральних діячів, кобзарів, журналістів, письменників та Всеукраїнської музичної спілки, громадсько-політичний діяч, депутат Тернопільської міської ради, справжній друг Олександр Смик.

Його творчий спадок навіки залишиться в історії української культури. На його прикладі, як треба любити Україну та Тернопіль, будуть вчитися прийдешні покоління. Бог забирає найкращих, щоб вони служили на небесах.

Його вірші та твори підтримували наших воїнів

Вже під час відкритої навали московських варварів на Україну, Олександр Іванович очолив свій фронт боротьби з ворогом – «Духовний фронт». Його вірші та твори підтримували наших воїнів, волонтерів та тих, хто працював у тилу. Він зміцнював нашу віру у перемогу над ворогом. Останній вірш з рубрики «Духовний фронт» він виклав у мережу якихось 11 годин тому.

Сьогодні Тернопіль у скорботі. Україна оплакує Олександра Смика”, – з сумом констатують у Тернопільській міській раді.

Був своїм на Тернопільщині та Рівненщині, хоча народився на Сумщині

З теплом та вдячністю згадують покійного й у Кременці. У цьому місті він свого часу відкрив перший і єдиний приватний будинок творчості в Україні. На території був розташований сад скульптур (зараз здебільшого розійшовся у приватні колекції – авт.). Він налічував близько 30-ти скульптур відомих майстрів: Корчового, Шолудька, Козерацького, Михальчука, Короля, Жолудя, Котлаєнка, Подольця, Данильченка, Чайківського.

Своїм Олександра Смика вважали й на Рівненщині, хоча він уродженець Сумської області.

 Довідка:

Олександр СМИК народився 26 жовтня 1957 року на Сумщині, зростав на Рівненщині, жив у  Тернополі, а до того у Кременці. Закінчив Рівненський державний педінститут та Київський університет імені Тараса Шевченка. Дипломант фестивалю ”Червона рута-91”, володар премії Краківської конфратерні поетів. Лауреат літературних премій імені Василя Стуса, Богдана Лепкого та краєзнавчої – імені Володимира Гнатюка. Автор концептуальних розробок музичних фестивалів ”Тарас Бульба”, ”Вивих”, ”Повстанські ночі”, ”Лаба”, ”Золоте підпілля”, ”Зелений цвіт – цвіт надії”, ”Кобзарські сезони Волині”, ”Прем’єр-фест”. Організував перший і єдиний в Україні приватний будинок творчості ”Потік Ірви” у місті Кременець на Тернопільщині. Колекціонував картини. Видав 25 дисків і 20 книжок.

Починав із посади лаборанта фізики й електротехніки. Працював на будівництві, викладав в інституті, був екскурсоводом, помічником міністра, помічником нардепа, займався рекламним бізнесом. Очолював управління культури Тернопільської міської ради. Був одруженим чотири рази.

Перейти до панелі інструментів