29.03.2024
Новини

Справа усього життя: більше 500-та гіпсових виробів пройшло через руки одного майстра (фото)

Майстерня знаходиться у підвалі звичайної багатоповерхівки. Через неї пройшло більше 5-ть сотень виробів. Майже усі робив один майстер – Віктор Цирульніков. Чоловікові 66 років. Більше, як 30 років свого життя він присвятив глиняній ліпці.

“В мене були закладені десь глибоко-глибоко в середині творчі задатки. Я закінчив технічний ВУЗ і такий чистий “технарь”. А приблизно років 30 тому мій друг попросив, щоб я допоміг йому з інтер’єром. Це було у Вінницькій області. Ми поїхали туди, зробили інтер’єр і так почалась моя діяльність”, – розповідає Віктор.

Чоловік каже, що все почалось із одного замовлення в звичайній квартирі. Після того він зрозумів, що хоче займатися виготовленням гіпсових виробів.

“Я відкрив свій кооператив в Тернополі. Нас було 6 чоловік, але з часом залишився тільки я. Колись слово “кооператив” викликало в усіх думки, що гроші сипатимуться з неба самі, а як з’ясувалось потрібно ще працювати”, – каже майстер.

За час 30-річної діяльності чоловіка крізь його майстерню пройшло багато художників, монтажників та скульпторів. Деякі починали свою справу, а деякі розуміли, що їм це не по силах.

“Гіпсова ліпка не така проста справа. Хтось розумів, що є набагато простіші способи заробітку, тому мало залишилось таких людей, які виготовляють гіпсові вироби, більшість просто продає”, – зазначає Віктор Цирульніков.

Чоловік зізнається, що його майстерня за кількістю та обсягом роботи – найбільша у Тернополі.

Зараз Віктор працює у майстерні з своїм сином. Із захопленням Віктор показував гіпсові вироби та ділився технологією виготовлення.

“Є форми, у які заливаєш гіпс для виробу, з формопласту, а є з силікону. З силікону м’якші і гнучкіші,  з ними простіше працювати, якщо виріб деталізований”, – каже Віктор.

Майстер каже, що силіконові форми виготовляє самотужки. За допомогою пластиліну або гончарної глини виліплює модель, тоді робить гіпсову модель, вичищає, а вже з цього робить готову форму.

“Гіпс такий матеріал, що підлаштовується практично під все. Його можна покривати фарбою, позолочувати.. Все обладнання – голова і руки ”, – додає Віктор.

 

Перейти до панелі інструментів