25.04.2024
Новини Оперативно

Масштабна пожежа у Бережанах: горів торф’яник. Відео

Учора, пізно ввечері у Бережанах зайнявся торф’яник. Відео пожежі оприлюднив міський голова Ростислав Бортник. Він припускає, що це не випадковість, а підпал.

“Горить торф’яник, очерет. Не знаю, що робити з людьми!”, – каже очільник.

Близько опівночі Ростислав Бортник повідомив, що вогонь вдалося локалізувати. Чи ліквідована пожежа повність, невідомо.

Ґрунтові торф’яні пожежі провокують розвиток низової лісової пожежі. Вогонь заглиблюється у шар торфу біля стовбурів дерев, корені дерев падають і утворюють завали.

Горіння ж відбувається без полум’я і повільно, по декілька метрів на добу, і відзначаються тим, що їх майже неможливо згасити.

Такі пожежі небезпечні раптовими проривами вогню з під землі й тим, що їх край не завжди помітний. Визначити таку пожежу можна лише за характерним запахом гарі, місцями з-під землі також просочується дим, а сама земля гаряча.

Температура в товщі торфу, охопленого пожежею, більше тисячі градусів. Це створює проблеми з гасінням – вода, яка потрапляє на територію горіння, випаровується перш, ніж досягає вогнища. Крім того, торф вигоряє зсередини, утворюючи порожнини, в які можна провалитися й згоріти. Що, в свою чергу, також створює додаткові проблеми для рятувальних служб.

Перейти до панелі інструментів