26.04.2024
Новини Промо

Яких помилок слід уникати, щоб інвестиції були фінансово безпечними?

Ні для кого не секрет, що гроші, тобто, капітал, є своєрідним інструментом, який повинен працювати та приносити доходи. Грамотні інвестиції гарантують пасивний дохід, фінансову незалежність та безтурботне життя. Проте, інвестувати кошти не так легко, як може здатися на перший погляд, особливо, якщо мова йде про початківців. На шляху до грамотних інвестицій є чимало підводних каменів та помилок, які можуть звести до нуля всі інвестиції.

Як інвесторам вберегтися від ризиків?

Як відомо, інвестувати кошти можна в дорогоцінні метали, банківські вклади, нерухомість, акції, облігації та інші види цінних паперів. Останнім часом неабиякої популярності набувають інвестиції в стартапи та азартні ігри (особливо це стосується онлайн казино, які пропонують фріспіни без депозиту за реєстрацію). З усіх перелічених способів інвестицій останній є найбільш ризикованим, проте, і прибуток може принести більший за інші. 

На думку експертів, інвестувати кошти потрібно у різні активи, тобто, здійснювати диверсифіковану інвестицію. Завдяки такому підходу можна зберегти частину вкладених коштів навіть якщо один із видів інвестицій прогорить. Диверсифікувати інвестиції можна кількома шляхами:

  • вкладати кошти у різних валютах (доларах, гривнях, євро, тощо);
  • інвестувати у різні активи (частину коштів вкладати у нерухомість, наприклад, решту в цінні папери);
  • інвестувати не лише у вітчизняні активи, але й іноземні.

Диверсифікація за юрисдикціями (за територіальною приналежністю) вигідна тим, що економіки різних країн розвиваються по-різному. Наприклад, якщо вкласти кошти в американський фондовий ринок, європейський та азіатський, то у разі вигорання одного з них, прибуток на інших збережеться.

Головні вороги інвесторів-початківців та психологічні пастки, яких слід уникати

Новачкам, які вирішили займатись інвестиціям, завжди непросто, адже, на шляху до фінансової незалежності на них чекає чимало пасток та “ворогів”. Емоції, податки та комісії – ось три головні вороги інвесторів-початківців. 

Під дію емоцій потрапляють майже всі без винятку інвестори, адже, інвестиційний ринок розвивається дуже динамічно. Щоб завжди залишатися в плюсі, не можна піддаватися емоціям та приймати спонтанні рішення. Діяти потрібно зважено та зібрано, постійно тримаючи себе у руках. Емоціям найчастіше піддаються самовпевнені та жадібні інвестори, які хочуть отримати все та одразу. Після кількох вдалих інвестицій, вони відчувають себе професіоналами та починають діяти спонтанно. Такі дії часто закінчуються повним крахом. 

Ще одна психологічна пастка, що так чи інакше пов’язана з емоціями – це так званий ефект натовпу, тобто, схильність приймати аналогічні рішення, які прийняли інші інвестори. Робити так категорично заборонено. Інвестори завжди повинні мислити раціонально та не піддаватися емоціям.

Податки в інвестиційній сфері відіграють важливу роль. З однієї сторони, вони в рази зменшують плановий прибуток, а з іншої – несплата податків карається суворими штрафами. Саме тому, податки платити потрібно, при цьому намагайтесь оптимізувати їх.

Жодна інвестиція не обходиться без брокерських комісій. Іноді такі платежі можуть бути просто таки захмарними. Тому, перш ніж переказувати кошти на рахунок брокера необхідно уточнити розмір його комісійних.

Перейти до панелі інструментів