28.03.2024
Новини

У Кременці позбуваються “радянського спадку”

У Кременці вкотре привертають увагу до проблеми “радянського спадку”. Зокрема, йдеться про перейменування деяких вулиць, які досі мають назви на честь комуністичних діячів. До нині у центрі міста (як і в інших колишніх райцентрах Тернопільщини) стоїть меморіал слави з датами 1941-1945.

Аби вплинути на ситуацію, звернулася до міського голови депутатка Кременецької міської ради Зоя Карп`юк.

“Пане голово! Звертаю Вашу увагу на необхідність перейменування вулиць у місті Кременець – у рамках Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Особливу увагу мешканці Кременця акцентують на перейменуванні двох вулиць: вул. Акімова та вул. Ватутіна.

З метою вивчення цього питання пропоную створити відповідну комісію, яка систематизує громадську думку про те, як варто ці вулиці у Кременці назвати, в честь яких видатних людей, пам’ятних подій чи історично сформованих традицій.

Впевнена, що в умовах посилення військової агресії з боку Російської Федерації особливо важливо згадати нашу рідну, українську історію та увічнити імена видатних українських діячів”, – йдеться у зверненні.

Також депутатка закликає кременчан пропонувати нові назви вулиць.

 

 

“Це досить тривала процедура, – розповіла Зоя Карп`юк “Терміново”. – Спочатку надходять пропозиції щодо перейменування. Після цього маємо провести громадські слухання. І аж тоді за відповідне рішення голосуватимуть депутати”.

Депутатка уже має досвід щодо перейменувань вулиць у місті. Раніше вона також була однією з ініціаторів зміни назви вулиць у центрі Кременця.

Звернення Зої Карп`юк підтримують й колеги міжфракційного об’єднання “Наша Кременеччина”. Серед них депутат, учасник російсько-української війни Андрій Біндас.

“Вулицю Радянську (колишня Сталінська) в Білокриниці перейменували на Вишневу. Після перейменування я здійснював нотаріальні дії, займався фінансовими і банківськими справами і жодних проблем, обтяжень чи надлишкових витрат не було! Відмовки завжди легше знаходити, ніж вирішувати по суті. Тридцять років руки не доходили, тепер ковід, війна, паніка, бідні мешканці.

З перейменуванням кременчани дізналися, хто такі Оксана Лятуринська, Улас Самчук, Олександр Неприцький-Грановський, Борис Козубський. Молодь пам’ятатиме Гаврила Чернихівського і Андрія Пушкаря.

Не нав’язую нікому, але якщо дійде до перейменування і буде вибрано гідний варіант, мій голос буде “За”.

У кожного своє бачення подій. Війна почалась не вчора, а у лютому 2014. За цей час змінили назви міст, сіл, вулиць і площ. З’явилися нові герої і відновили в пам’яті забутих, іменами яких і назвали вулиці і міста. У Кременці з’явилися вулиці Чорновола і Шухевича. Ніякої трагедії і паніки не було”, – каже Андрій Біндас.

Перейти до панелі інструментів