26.04.2024
Новини

У мережі показали красу одного з найстаріших монастирів на Тернопільщині

Красу одного з найстаріших монастирів на Тернопільщині показали у мережі. Авторськими світлинами та власними враженнями поділилася фотохудожниця Юлія Трачук.

“Тихий вечір. Кременецький монастир”, – підписала фото Юлія.

Фото жіночого Богоявленського монастиря Юлії Трачук не схожі на типові роботи з туристичних брошур. Вони вирізняються особливим баченням, теплом та колоритом старовинного міста.

Довідка.

18 травня 1633 року на клопотання шляхтичів Лавріна Древинського й Данила Єло-Малинського король Речі Посполитої Владислав IV видав привілей, за яким дозволив заснувати в Кременці православний монастир, організувати при ньому братство та відкрити школу, друкарню й шпиталь.

Через чотири роки, 13 вересня 1636 року, цей осередок релігійного, культурного й громадського життя, який збудували в центрі міста на краю ринку й освятили на честь Богоявлення Господнього, благословив Петро Могила.

У першій чверті XVIII ст., коли православних храмів на Волині вже не залишилося, Богоявленський монастир визнав унію з Римом і ввійшов у чин св. Василія Великого. 1807 року за указом Олександра I василіани віддали територію і будівлі свого монастиря Волинській гімназії, що виникла за два роки до того в розташованих по сусідству з ними корпусах єзуїтського монастиря.

Замість насидженого гнізда василіани отримали від імператора споруди монастиря ордену реформатів (цей осередок католицької церкви з’явився в Кременці десь у 40-х рр. XVIII ст.). Комплекс збудований на кошти княгині Терези з Лещинських Вишневецької за проектом архітектора Антоніо Кастеллі.

Комплекс будівель Богоявленського монастиря споруджений у стилі класицизму. Монастир оточений високою мурованою огорожею. Усередину можна потрапити через Святі ворота або через арку дзвіниці.

Перейти до панелі інструментів