29.03.2024
Аналітика Новини Політика

Фініта ля комедія? Розпустити земельну комісію Тернопільської міської ради хотіли всі

Земельна комісія Тернопільської міської ради розформована. Рішення про її розпуск прийнято на останній сесії міськради 5-го жовтня. Пройшло без сесійного обговорення та заперечень, попри те, що не раз земельна комісія була в епіцентрі уваги місцевих ЗМІ та громадськості.

Ініціативу розпуску на сесії висловив міський голова Сергій Надал. Мотивував депутатів необхідністю такого рішення через зміни в законодавстві. Але конкретно, які зміни відбулись, не озвучив.  Депутати мовчки слухали і за підсумками голосування погодились відправити постійну земельну комісію в небуття.

Зацікавлений у розпуску був весь депутатський корпус.  І зовсім не тому, що відбулись зміни в законодавстві, яких по суті конкретно не названо на сесії.

Що ж саме випливає з мови документів та коментарів? Попробуємо розібратися.

Ракурс в історію

Отже, постійної комісія міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, скорочено її називали «земельна», більше нема. До кожної сесії міськради через цю комісію проходило близько 200 проектів рішень.

Утворена, як і всі решту комісій 7-го скликання ТМР, 11 листопада 2015-го року. Спершу головою призначили Андрія Артимовича з фракції «Батьківщина». Він її очолював до 19 серпня 2016. Того ж дня рішенням міської ради №7/11/8 призначають Андрія Шкулу від фракції «Самопоміч».

Склад земельної комісії з восьми депутатів (скріншот):

Варто зазначити, що Андрій Артимович за освітою та за професією лікар. Однак, земельні питання в міськраді йому, як депутату, були ближчі. Хоча окремо також створена постійна комісія з медичних галузевих питань.

Досить гучний скандал вибухнув через півроку у питанні посади секретаря «депутатів-земельників». Ним був «свободівець» Роман Навроцький. Але з відомих Тернополю пертурбацій, пов’язаних з виключенням його з партії ВО «Свобода» та позбавленням депутатського мандату, в особі Навроцького секретаря комісія втратила.

У лютому 2017-го напруга була висока. Тоді команді міського голови задумалося провести зміни в Генплан Тернополя, які б узаконювали сесійні рішення щодо виділення скандальних земельних ділянок. Андрій Шкула, як журналіст, неодноразово проводив журналістські розслідування про виділення міською радою земельних ділянок в паркових зонах. Тож і в цьому питанні він і фракція «Самопоміч» були до Сергія Надала в опозиції. До опозиції добавився Роман Навроцький.

13-го лютого 2017-го на 18.00 було проведено засідання земельної комісії, яку в пресі назвали «таємним». Засідання скликав Сергій Надал, а не голова комісії Андрій Шкула, як це передбачено положенням «Про постійні комісії», затвердженим міськрадою. Того ж дня Андрій Шкула написав у Фейсбуці, додавши фотографії Генплану з порушеннями:

«На фото шокуючі відмінності діючого Генплану Тернополя та “його копії” з сайту міської ради. Це не якісь помилки. Це свідома підробка документів аби дати землю. Все ще можна “відмотати” і врятувати парки!
Є інформація, що на одній з найближчих сесії депутатам запропонують голосувати зміни до Генплану. Якими, зокрема, узаконять оті оборудки.
Аби вибір “за” чи “проти” збоку депутатів був свідомим і всі розуміли, під чим вони підписуються, я не поілінувався і зробив графічне порівняння. Його розіслав КОЖНОМУ депутату. Тобто відмазки “я не знав”, “я не розібрався” не буде».


Та все ж комісія у складі 5 депутатів зібралася і вирішили кадрове питання: усунули Романа Навроцького з секретаря, натомість обрали секретарем Володимира Бліхара.  Проводив таємне засідання заступник голови Любомир Балук (фракція «Громадянська позиція»). А пропозиція кадрових змін прозвучала від Андрія Артимовича. Про хід таємного зібрання можна дізнатися з протоколу засідання комісії №2.3 від 13.02.2017 р.

Сесія міськради прийняла зміни до Генплану Тернополя в березні 2017-го, попри гучне обурення активної частини тернополян. А партія ВО «Свобода» спільно з міською Територіальною виборчою комісією позбавила  Навроцього депутатського мандата.

Депутати-прогульники

Епізодично все ж комісія під головуванням Андрія Шкули про себе нагадувала тим, що не завжди погоджувала ті чи інші земельні питання. А згодом в комісії депутатська дисципліна зовсім зійшла нанівець. Та й чимало протоколів засідань голова комісії не підписував.

Так, наприклад, з 1 серпня 2018 по 4 жовтня відбулося 14 засідань земельної комісії. Андрій Шкула не підписав половину протоколів – 7.


В останні місяці роботи часто почали пропускати засідання Андрій Артимович, Тарас Серетний та Володимир Бліхар. Окремі земельні питання, які лобіювали встановлення МАФів у Тернополі, представник «Самопомочі» і зовсім вважав протиправними.

З Протоколу  засідання комісії №19 від 18.07.2018р.:

«Слухали: Про розгляд звернення ПП «Автовокзал Люкс-Райзен» від 27.06.2018 р. щодо погодження укладення договору про встановлення особистого строкового сервітуту для розміщення тимчасової споруди за адресою вул.Живова

Інформував: Шкула А.П., який повідомив, що не братиме участі в голосуванні за питання чи звернення, котрі стосуються погодження укладення договорів сервітутів для розміщення тимчасових споруд для ведення підприємницької діяльності до затвердження схеми розміщення тимчасових споруд в Тернополі та усунення існуючих порушень».

Разом з тим, члени «земельної комісії» могли прийти на засідання і покинути його. У протоколах засідань про це зазначено. Для прикладу, Протокол засідання комісії №21 від 03.08.2018р. Тарас Серетний та Володимир Бліхар відмічені як присутні, але відсутні під час голосувань.

Тож комісія «проїлася» усім, навіть Андрію Шкулі. Журналісти «Терміново» запитали його, що ж стало основною причиною розпуску земельної комісії. Він теж говорить про зміни в законодавство. Як і міський голова не називає конкретно які, але підтверджує розлад у комісійній роботі.

  – Офіційна причина ліквідації однієї комісії та створення іншої прозвучала на сесії і стосується змін в законодавстві. Проте є й не офіційні причини. Приміром проблеми з кворумом, бо не всі ходили на засідання чи зняття з розгляду питань, що гальмувало їх потрапляння на сесію. Інколи знімали дійсно сумнівні питання, іноді питання ,до яких не мало б бути зауважень. В захист комісії скажу, що спільно ми ініціювали чимало корисних місту та громаді ініціатив, провели найбільше засідань з поміж усіх комісій, розглянули найбільше звернень громадян, зробили найбільше протокольних доручень та звернень, – відповів Андрій Шкула

«Відкрили Америку»

Які зміни в законодавстві з’явилися, що аж розформували земельну комісію, можна лиш здогадуватись. Адже в преамбулі сесійного рішення про це ні слова. Більше наголос на оптимізацію роботи та розширення повноважень постійних комісій, якісного та своєчасного розгляду питань, що стосуються регулювання земельних відносин та екології.


Насправді ситуація більш банальна. І в розпуску земельної комісії зацікавлені були всі. Не ходили, не підтримували, не голосували, не розглядали, не підписували.

Депутати-земельники висновків щодо себе офіційно на засіданнях ніяких не робили. Взагалі, усе відбулося протягом кільканадцяти хвилин і без спротиву.

– Комісія цього питання не розглядала і в порядку денному сесії його не було, – зазначив у відповіді «Терміново» Андрій Шкула.

У преамбулі рішення про розпуск вказано, що висновок розпустити депутатів-земельників дала комісія міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності.

Дійсно, на сайті міської ради є протокол засідання цієї постійної комісії. Ба, але офіційно в документі комісія не була ініціатором розпуску «земельників».

05.10.2018-го, день сесії міської ради, зібралися депутати у складі  двох «свободівців» Олега Климчука і Мар’яна Козбура, третій – представник фракції БПП-«Солідарність» Павло Бич. Це весь склад постійної комісії з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності.

Четвертим присутнім на засіданні депутатом бувголова фракції президентської партії Володимир Місько.

Отож у протоколі зазначено, що розглядалось два питання, першим з яких було «Про постійну комісію міської ради».  Власне, члени комісії нічого не пропонували на розгляд.

З протоколу засідання комісії № 9 Від 05.10.2018 р.:
«Присутні з власної ініціативи:
Місько В.В. – депутат міської ради;…

Виступив Місько В.В. з пропозицією включити наступні питання на розгляд комісії:
Про постійну комісію міської ради.
Протокольні доручення.
Результати голосування за затвердження порядку денного засідання вцілому: За- 3, проти -0, утримались -0. Рішення прийнято».

Журналіст «Терміново» запитав депутата Володимира Міська, чия ініціатива була розпустити земельну комісію, адже в протоколі звучить його прізвище. Спершу Володимир Місько здивувався.

– 5-го жовтня відбувалася сесія міської ради. І як ви знаєте, на цій сесії розглядалося питання про земельну комісію і її реформування. На сайті Тернопільської міської ради є також зазначено, що засідала регламентна комісія того ж самого дня. І на цій регламентній комісії були ви з власної ініціативи. І відповідно ви подавали пропозицію щодо постійної комісії. Але в протоколі не розписано, що це за постійна комісія. Це стосувалося земельної чи ні? – запитав журналіст.

– Ви відкриваєте для мене Америку. Я був на тій комісії, але щоб я там якісь пропозиції подавав, то я щось не знаю, – відповів Володимир Місько.

Втім, згодом в розмові депутат підтвердив, що він причетний до цього питання. Більше того, голова фракції БПП-«Солідарність» заявив, що це ініціатива усіх керівників фракцій. Він лише озвучив її на регламентній комісії.

– Там я міг представляти позицію, власне, я й це робив. У нас були раніше погодження керівників фракцій про те, що треба змінити формат комісії. Я був там. Безумовно, я сказав те, що знаю, що відбулася нарада керівників фракцій, прийнято рішення. Є дуже багато зауважень по діяльності земельної комісії. Справедливі вони не справедливі, але… – відзначив депутат

Крім того, повідомив, що засідання регламентної комісії відбулася перед сесією. На питання, що за зміни в законодавство стали причиною реформування, однозначно він не відповів.

– Я знаю, що є якась потреба у, власне, перейменуванні цієї комісії. Вникати в деталі земельного законодавства не зовсім моя компетенція, – наголосив Володимир Місько.

Також він підкреслив, що головування в новій комісії, яка має бути створена на місце земельної, його фракція підтримуватиме Андрія Шкулу.

Думи тихо з вами

Сам колишній керівник «земельної» в роздумах.

– Тепер, згідно з рішенням, буде створена нова комісія, з новим положенням, складом, головою. На сесії звучала пропозиція очолити новостворену комісію. Думаю над нею. Зрештою голову обирає сесія. Впевнений буде декілька гідних кандидатів, – прокоментував своє можливе призначення Андрій Шкула.

Хоч пройшло уже двадцять днів з дня проведення ХХVIII сесії Тернопільської міської ради, ні відео, ні звукозапису сесії поки що не оприлюднено на сайті міськради. Проте відомо, пропонуючи розпуск «земельної» Сергій Надал озвучив пропозицію, що обов’язки розгляду проектів рішень земельних питань покладено на постійну комісію з питань містобудування. Її очолює «свободівка» Наталія Паньків, яку по суті розгляду сесійних питань зрідка можна почути на сесії.

Втім, така пропозиція міського голови не закріплена сесійним рішенням. Єдине до чого готуються фракції, так мабуть хто ввійде в нову земельну комісію, склад і голова якої повинні бути затвердженні на наступній сесії. Тому земельним питанням в міській раді рано ще говорити «фініта ля комедія».

Перейти до панелі інструментів