27.04.2024
Новини

13 січня – Щедрий вечір: що приготувати, традиції

Сьогодні, 13 січня, християн чекає ще одна багатовікова традиція – Щедрий вечір. Сьогодні готують особливу, щедру кутю, та інші “щедрі” страви. Що традиційно готують сьогодні і які ще традиції зберігають українці цього дня?

Вечір 13 січня називають Щедрим, тому що різдвяний піст вже закінчився, і на столі повинні бути щедрі, а не пісні страви. Також це вечір між двома великими святами – Маланки і Василя (завтра, 14 січня). Також у ніч з 13 на 14 січня святкують Старий новий рік.

Щедра кутя

Головною обрядовою стравою вечора є щедра кутя. Її готують майже так само як і пісну,  але можна додавати ще вершки, смалець та інші продукти, яких не можна під час посту.

У кожному регіоні є свій різновид куті. Та вважається, що чим більше в ній інгредієнтів, тим щедрішим буде весь рік.

Традиційно щедру кутю готують з пшениці, маку, горіхів, меду, сухофруктів, цукру, вершковим маслом, вершками, родзинками.

Страви на Щедрий вечір

Також на стіл традиційно подають такі страви:

  • вареники;
  • млинці;
  • ковбаса;
  • кров’янка;
  • тушкована капуста;
  • крученики;
  • печене м’ясо;
  • печена картопля;
  • пироги.

Традиції та обряди

У Щедрий вечір 13 січня молоді дівчата ходять по хатах, співають щедрівки, за що господарі їх пригощають. Також грають в обрядові ігри, які збереглись ще з язичницьких часів: водять Козу та грають у Меланку.

14 січня, на Василя, хлопці ходять сіяти. І якщо щедрувати на Старий Новий рік 13 січня ходять тільки дівчата, то вже наступного дня посівати мають лише хлопці.

Хлопчик має першим увійти до оселі та впустити у дім щастя, радість і мир.

 

Перейти до панелі інструментів