27.04.2024
Культура Новини

За 3-D зображенням відтворять обличчя людини, що жила на території сучасної Тернопільщини 3 тис років тому. Відео

Обличчя давньої людини, яка жила на території сучасної Тернопільщини 3 тис років тому, відтворять за 3-D зображенням черепа. Його знайшли ще 10 років тому поблизу села Мильне Залозецької громади. Проте дослідили нещодавно за допомогою томографа в одній з Тернопільських лікарень, – повідомляють у Залозецькому краєзнавчому музеї. 

“Готуючись до відкриття експозиції музеї, мусимо іти в ногу з часом та паралельно проводити новітні роботи! Днями, в одній із клінік в м. Тернопіль, здійснили дослідження антропологічного матеріалу.

На томографі відсканували череп представника висоцької культури, який виявили ще в 2011 році експедицією Охоронної Археологічної Служби України під керівництвом Василя Ільчишина біля с. Мильне на Залозецької ТГ.

У результаті сканування отримали 3-D зображення черепа. Це дасть змогу виготовити його копію та в перспективі реконструювати зовнішній вигляд обличчя давньої людини, яка проживала на Залозеччині ще 3 тисячі років тому. Наразі тільки знаємо, що череп належав молодому індивіду чоловічої статі віком 20-25 років. У дописі додано прорисовку виявленого поховання і супутнього інвентарю, а також фото із досліджень 2011 року”, – зазначають у повідомленні.

Перейти до панелі інструментів