20.04.2024
Культура Новини

Обрали 20 руїн Тернопільщини, які потребують негайного порятунку

20 руїн Тернопільщини, які потребують термінового порятунку, обрали координатори проекту “Україна Інкогніта”. Відразу наголошують, що перелік об’єктів складали рандомно. Через велику кількість пам’яток, обрати за критеріями майже неможливо. 

Великий Ходачків
Жабинці
Язловець
Червоноград
Старий Вишнівець
Червоноград
Турильче
Токи
Підгора
Скала-Подільська

“Напевне усі погодяться, що за історико-культурною спадщиною, Тернопільська область одна із найцікавіших в Україні. На жаль, дуже багато із пам’яток Тернопільщини нині в руїні. Ми вибрали 20 рандомних – вибирати за конкретним критерієм майже не можливо – дуже їх багато.

Сидорів
Підзамочок
Надрічне
Млиниська
Микулинці

Майже усі замки в руїні, а замків тут найбільше в Україні, і дуже багато костелів у руїні… Ми хочемо, щоб про них знали, адже не знаючи, ніхто не допоможе нічим. Тому просимо про поширення наших постів”, – пишуть в організації.

Ковалівка
Золотий Потік
Висічка
Бережани
Кременець

Новий, 2022 рік, повинен стати знаковим для проекту “Україна Інкогніта”, – переконані координатори. Адже мають чимало задумів. У планах: сприяння та стимулювання порятунку пам’яток архітектури, прокладання нових маршрутів, видавництво карт і путівників. Серед них і великий путівник по Тернопільщині. Планують податись із ним на спільнокошт, хочуть зібрати кошти на друк за рахунок благодійних внесків. Усіх охочих просять долучатися цікавими думками, ідеями та досвідом.

Перейти до панелі інструментів