18.04.2024
Корисне Новини

На площі за 50 грн, а вдома за 15: ТОП-5 кращих рецептів глінтвейну

У холодні морозяні дні надто хочеться чогось смачного, що зігріє. А що може зігріти не лише тіло і душу, а й подарувати гарний різдвяно-новорічний настрій, як не глінтвейн. Уже готовий напій зараз можна придбати на ярмарках та у Зимових містечках Тернопільщини. Вартість гарячого напою від 30 до 50 грн за порцію. Проте його можна приготувати й та посмакувати у затишній домашній атмосфері.

“Терміново” зібрало ТОП-5 рецептів популярного напою. Ми порахували, що вдома порція глінтвейну 200 г обійдеться від 15 грн залежно від інгредієнтів та виду напою. Якщо це буде скандинавський глег з додаванням бренді, то вийде звісно дещо дорожче.

Класичний німецький глінтвейн

Інгредієнти: 1 пляшка сухого червоного вина, ¼ склянки цукру (або меду), 1 зірочка анісу
½ лимона, нарізаного кільцями,  3 гвоздики, 3 стручки кардамону.

Приготування. Власне, саме українське слово глінтвейн якраз-таки походить з німецького Glühwein, тобто glühender Wein – “палюче вино”.

Традиційний німецький Glühwein не повинен містити жодних інших інгредієнтів, окрім “святая святих” цього напою – сухого червоного вина, цукру, цитрусових та спецій. Всі інгредієнти слід змішати у каструлі та варити на невеликому вогні не доводячи до кипіння. За бажання, замість цукру можна додати мед.

Французький кавовий глінтвейн

Інгредієнти: 200 мл червоного сухого вина, 1 порція кави еспресо, 1 паличка кориці, імбир
2 дольки апельсину, 1 ст. л. цукру, кардамон (за смаком), гвоздика (за смаком), бадьян (за смаком).

Приготування. Le vin chaud – французький глінтвейн, або ж вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею та грецькими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам надзвичайно смачний та вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.

Для його приготування вам знадобиться розігріти в каструлі 200 мл червоного сухого вина, додавши 1 порцію кави еспресо, паличку кориці, дві дольки апельсина, дольку кореня імбиру та 1 ст. л. цукру. За смаком можна також додати улюблені спеції – гвоздику, бадьян чи кардамон.

Англійський глінтвейн

Інгредієнти: 2 ст. л. темного рому, 45 мл. сухого червоного вина, 1 скибочка лимону, 2 ч. л. цукру,
1 ч. л. мускатного горіху, 1 паличка кориці.

Приготування. Традиційний англійський глінтвейн не обходиться без рому – міцного напою “матросів і соціальних низів”, що виготовляється з цукрової тростини.

“Лондонський Док” традиційно готують у пивному кухлі, хоча підійде і звичайна каструля, що є під рукою. У ємності слід для початку розчинити цукор у невеликій кількості гарячої (але не доведеної до кип’ятіння!) води. Тоді додати спиртні напої – вино та ром, скибочку лимону, паличку кориці і залити все це гарячою водою. Тоді додати 1 ч. л. мускатного горіха і перемішати.

Іспанський глінтвейн

Інгредієнти: 1 пляшка сухого червоного вина, 1 клементин нарізаний разом із цедрою (можна замінити мандарином), 4 смужки лимонної шкірки, 2 ст. л. цукру, 1 паличка кориці, ½ ванільного стручка, 1/4 склянки Бренді де Херес (Brandy de Jerez), 1 ч. л. мускатного горіху.

Приготування. Vino caliente, тобто іспанський глінтвейн готують з додаванням суто іспанський інгедієнтів: клементину – гібриду мандарина і апельсина, який вирощують в Іспанії та Brandy de Jerez (Бренді де Херес) – традиційного іспанського алкогольного напою міцністю від 36 до 45 градусів. А для підсилення смаку та аромату в іспанський vino caliente додають стручок ванілі.

Для приготування глінтвейну по-іспанськи необхідно розігріти 1/4 склянки Бренді де Херес з вином та додати порізаний разом із цедрою клементин, 4 смужки лимонної шкірки, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. мускатного горіху, 1 паличку кориці та половинку ванільного стручка. Все це слід перемішати не доводячи до кипіння.

Італійський білий глінтвейн

Інгредієнти: 1 пляшка білого напівсолодкого вина, 1 апельсин, ¼ грейпфруту, 2 ст. л. цукру, 1 паличка кориці, суха гвоздика, зірочка бадьяну.

Приготування. Італійці надають перевагу глінтвейну з білого вина з додаванням спецій та цитрусових. Італійський глінтвейн – Vin Brulè – з білого вина готувати дуже просто: вино разом зі спеціями та цукром розігріти на невеликому вогні, додати нарізаний на скибочки 1 апельсин і сік ¼ частини грейпфруту. Все це перемішати та розлити у чашки.

Білий глінтвейн по-італійськи не лише ароматний та дуже смачний, а й досить незвичний на вигляд завдяки своєму сонячному кольору. А ще такий напій досить солодкий і сподобається представницям прекрасної половини людства.

БОНУС – Класичний скандинавський глінтвейн

Інгредієнти: 1 пляшка червоного сухого вина, ½ пляшки коньяку (бренді) або горілки, 25 “цвяшків” гвоздики, 5 паличок кориці, ½ чашки родзинок, 1 склянка очищеного мигдалю, 1 ч. л. кардамону,
2 склянки цукру, 1 апельсин.

Приготування. Глег (швед. glögg, фін. glögi) – це гарячий напій з червоного вина з додаванням прянощів, поширений у скандинавських країнах – Норвегії, Швеції, Фінляндії та Данії.

У класичному скандинавському рецепті глінтвейну як основа для приготування використовується червоне вино, в яке для міцності додається горілка або бренді. Тоді до напоїв слід додати спеції – гвоздику, подрібнений кардамон, корицю і, за бажанням, імбир. До напою слід також додати 2 склянки цукру і 1 нарізаний на скибочки апельсин разом із цедрою.

З XX століття в традиційний глег стали додавати очищений мигдаль та родзинки, які вельми збагачують смак напою.

Секрети приготування глінтвейну

  • Приготування глінтвейну несумісне з кип’ятінням. Оптимальна температура нагріву глінтвейну – приблизно 70 °С.
  • Нагрівати глінтвейн потрібно доти, поки не зникне біла піна, яка утворюється спочатку приготування цього напою.
  • Пити глінтвейн прийнято з високих прозорих склянок. Прикрасити келих можна часточкою апельсина або лимона.
  • Хочете надати глінтвейну оригінального і незвичайного смаку? Додайте в нього ром або коньяк. Це потрібно робити після того, як напій вже розлитий у чашки. А ось чай (до речі, і його можна додати) слід змішувати з вином на початку приготування.
  • Приготований глінтвейн не бажано пити відразу. Спеції повинні “віддати” вину всі свої аромати. Дайте глінтвейну настоятися протягом 10 хвилин. Однак будьте готові до того, що аромат свіжозвареного глінтвейну буде настільки приголомшливим, що утриматися буде важко.

 

Перейти до панелі інструментів