19.04.2024
Новини

Як зростають парки у вазонах: оранжерея під відкритим небом в Монастириському районі

Ліс, парки, ландшафти, сквери… Зазвичай, дерева бачимо в дорослому віці, коли вони розрослися кронами. А дуже часто ми дізнаємося з новин про вирубування лісів чи забудови парків. Та все ж, де і як від самого насіння зростають дерева, що наповнюють киснем повітря?  Мандруємо в лісовий розсадник Коропецького лісівництва, що в Монастириському районі.

Від дороги територія розсадника огороджена металевою сіткою. Хвіртка велика у прямокутній бетонній арці. За нею асфальтована доріжка до адміністративного будинку, по-іншому його називають канторою. Обабіч з обох сторін доріжки – хтозна-скільки насаджено молодих туй.

Територією завідує старший чоловік невисокого зросту, сивуватий. Помічник лісничого Ігор Собків віддав усе своє доросле життя Монастириським лісам.

– Нас тут працює десять людей, а загальна площа лісів, яку обслуговує Коропецьке лісівництво, 4014 гектарів, – каже чоловік.

На території в 1,5 гектара зростає 40 видів декоративних дерев.

– Тільки цього року ми заклали 32 тисячі живців у теплиці. Для реалізації ми вирощуємо в основному кілька видів декоративних туй, ялівці звичайний і козацький. З кущів вейгела, дейція, форзиція, – зазначає помічник лісничого.

На території розсадника теплиці різної висоти. Не в кожній вирівняєшся на повен зріст. Ігор Собків веде туди. Акуратно в пластикових вазонах розсадженні паростки.

– Ми спочатку сіємо, потім садимо у вазони. Оці маленькі хвойні деревця – це європейський кедр. У нього шишки за об’ємом майже літрові. Весною ми збираємо рослини в теплиці, а на зиму відкриваємо, щоб рослина звикала і адаптувалася до холоду. Теплиці тільки для того, щоб деревце укорінилося.

У сусідній теплиці, майже як оранжереї, росте у вазонах кілька сотень туй різних видів. Відразу захоплює своїм видом у вазонах карликова туя Тедді – круглясте декоративне деревце. Така рослина навіть у дорослому віці не виростає вище метра. Вона має дуже щільну крону.


– Вона, коли виросте, то така, як шаріки, – жартує Ігор Собків.

Монастириський ліс починає зростати тут під пильним оком лісничого. Клен гостролистий, дуб червоний, явір, модрина, ялина, сосна – він пильнує чи не кожне деревце. А перед тим його працівники ходять лісом, визбируючи шишки і жолуді. Згодом, мов на городі, обробляють ґрунт, засаджують насінням і бережуть від бур’яну.

– От дивіться, на цій плантації росте дуб червоний. Цього року ми посіяли 1,5 тонни, 50% розсадника засіяно дубом. Самі ходили в лісі жолуді збирати.  А на сусідній ділянці росте клен гостролистий.

Лісовий розсадник Коропецького лісівництва схожий на великий парк у долині річки. Довкола висоти Опілля. Кантора лісничих під самим лісом, чим видається близькістю до природи та відзначається спокоєм в шумливості лісу.

Сюди варто навідуватися не тільки заради купівлі декоративних дерев чи хто би хотів дуба посадити біля дому. Відпочинок тут чого вартий серед тисяч паростків лісу.  Тим паче, коли можна побачити, як зростають парки великих міст в малих вазонах.

– До нас дуже багато звертаються з сільських чи міських рад за декоративними деревами, – зазначає Ігор Собків.

Перейти до панелі інструментів