29.03.2024
Здоров’я Новини

Де у Тернополі можна безкоштовно та анонімно дізнатися про ВІЛ-статус

Завтра в усьому світі День боротьби зі СНІДом. Зараз у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 19,5 мільйонів отримують антиретровірусне лікування (за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я та ЮНЕЙДС), – інформують у МОЗ України. Проте в Україні досі залишається близько 40% хворих людей, які не знають про свій ВІЛ-статус. Де у Тернополі можна анонімно та безкоштовно здати аналіз на ВІЛ-СНІД, розповідають у ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». 

40% хворих не знають про свій ВІЛ-статус

1 грудня 2021 року з 11.00 до 13.00 години, у м. Тернопіль на вул. Гетьмана Сагайдачного, біля пам’ятника Івана Франку відбудеться просвітницька акція приурочена до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Під час акції можна буде зробити експрес – діагностику на ВІЛ – інфекцію, вірусні гепатити В і С. Також на заході розповсюджуватимуть просвітницьку літературу з питань профілактики ВІЛ – інфекції /СНІДу та пропаганди здорового способу життя.

У Центрі наголошують, що епідемічна ситуація по ВІЛ/СНІДу в Тернопільській області залишається складною.

На фоні пандемії коронавірусної інфекції зменшилась кількість обстежень на ВІЛ –інфекцію, але збільшилась кількість виявлених хворих, яким встановлений діагноз СНІД. Майже на 59% збільшилась кількість вперше виявлених хворих в термінальній стадії ВІЛ – інфекції.
Збільшилась кількість ВІЛ – інфікованих у віковій групі 50 років і старше.

На Тернопільщині ВІЛ – інфікованих частіше виявляється хвороба у чоловіків та жителів м. Тернополя

Серед ВІЛ – інфікованих частіше виявляється хвороба у чоловіків та жителів м. Тернополя та Тернопільського району.

“Закликаємо вcіх активізувати свою громадянську позицію і пройти тестування на ВІЛ – інфекцію! Процедура є абсолютно безкоштовною. Своєчасна діагностика та лікування дають шанс на життя”, – наголошують у Центрі.

Перейти до панелі інструментів