18.04.2024
Відео Новини Соціальні проблеми

Жителі Бережанської вийшли проти будівництва нового ТЦ. У забудовника власна думка

Сьогодні, 27 листопада, жителі вул. Бережанської вийшли на протест проти незрозумілого їм будівництва, яке має вестися за зупинкою громадського транспорту. На зустріч покликали місцевих депутатів, журналістів та представників забудовника.

Наш журналіст побував на місці подій і розповість вам, як все було.

Збори розпочались із конфлікту між ініціативною групою з жителів прилеглих будинків та представником забудовника. Вони почали звинувачувати забудовника у тому, що він, без жодних пояснень, поставив паркан та зніс дерева. Потім він пояснив свою позицію. Втім, згодом словесна перепалка припинилась.

Виступила голова ініціативної групи, яка сказала:

“Ми зверталися до міської ради, до депутатів “дружбівських”, запросили забудівника. Ми не хочемо цієї забудови, але є люди, яким, можливо, це підходить”.

Жителі обурені не стільки самим фактом можливого будівництва, а тим, що їм нічого про це не було відомо. Імовірно, вони просто бояться, що перед їхніми вікнами з’явиться чергова багатоповерхівка.

Тому вони вимагали від забудовника пред’явлення відповідних документів та прозорого будівництва, якщо таке і буде. Тому що спочатку були зрізані дерева, територія огороджена, і ніяких ознайомлюючих даних на паркані представлено не було.

“Що будуємо, ми не знаємо. Яка територія – ніхто не знає”, – питає жінка.

При цьому вони визнають, що “теоретично” забудовник хотів знайти спільну мову з жителями.

Потім виступили присутні депутати міської і районної рад Іван Ковалик, Іван Сороколіт, Олег Різник, Ігор Турський та Назар Хамуляк. Зокрема, вони повідомили, що офіційно площа забудови становить 350 кв м, хоч забудівник показує документи про відведення йому ділянки площею у 310 кв. м. (точніше, це дві ділянки площами 180 та 130 кв. м. Перша буде відведена під будівництво магазину, друга – обслуговуюча територія з парковкою).

Тому питання відповідності дозвільної документації стояло гостро:

Назар Хамуляк, депутат районної ради, прийшов “в статусі майже громадського активіста”, “як житель мікрорайону Дружба”.

Дали слово і представнику забудовника, Євгену Горохівському. Він сказав, що перекупив цю ділянку і не планує будувати тут “нічого незаконного”.

“Я теж народився, виріс і ходив в ту саму школу. Я живу в цьому районі від народження…Що, мені повішатись, що я став багатшим, чи що?..”

“Я просто цю земельну ділянку перекупив, перевіривши наявність документів, які там були. І якби я сумнівався в тому, що вони є неправильно зроблені, я б цього (будівництва) не робив”, – сказав чоловік.

Також він сказав, що звертався в екоінспекцію за відповідними дозволами, які потім отримав. Щодо дерев, то він стверджує, що їх не зрізав, а пересадив.

“Я готовий слухати кожного, допомогти району, в якому я виріс”.

Сторони погодились у тому, що є дійсно невідповідність документів. Зійшлися на тому, що поки що ніякого будівництва тут не буде. Тільки після того, як забудовник представить проєкт будівництва та погодить з місцевими жителями, тут може розпочатися будівництво.

 

Перейти до панелі інструментів