28.03.2024
Новини Оперативно

На Тернопільщині у полі знайшли поховання доби енеоліту

Людські рештки, які, ймовірно, належать до доби енеоліту, знайшли учора в полі неподалік с. Озеряни Борщівської громади. Поховання знаходилося на глибині близько 1 м. Сьогодні вранці на місце вирушила команда археологів, – повідомляють у Борщівському обласному комунальному краєзнавчому музеї. 

Читайте також: У Бережанах під час реставрації натрапили на таємниче підземелля. Фотофакт

“Команда археологів під керівництвом Михайла Сохацького обстежила територію і взяла її під охорону. Сьогодні зранку, спільно з Тернопільським обласним центром охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини під керівництвом Марини Ягодинської, розпочалися планомірні наукові дослідження.

За попередніми оцінками, дослідники припускають, що поховальний об’єкт залишили після себе представники культури кулястих амфор (IV-III тисячоліття до нашої ери). Про це свідчить кістковий матеріал, який поміщений в кам’яну скриню із червоного пісковика. Проте, остаточний висновок можна буде отримати тільки після завершення досліджень. Вони дозволять встановити вік та культурну приналежність цього поховання. Про їх результати ми повідомимо вас в подальшому”, – кажуть у музеї.

Довідка:

Культура кулястих амфор – археологічна культура доби енеоліту та раннього бронзового віку. Назва пов’язана зі своєрідною формою посуду. Па­­м’ятки відомі у Сх. Німеч­­чині, Польщі, Чехії, Пд.-Зх. Біло­­русі, Пн. і Румун. Молдові, Поліс­­сі та Лісостеп. Правобережжі України. Центр.-європ. (зх. та середню) групи К. а. К. датують 3,7–2,0 тис. рр. до н. е., сх. гру­­пу (в Україні) – 2,8–2,3 тис. рр. до н. е. (змінює пізню трипільсь­­ку культуру та передує шнурової кераміки культурно-історичній спільності).

В Україні пам’яткам К. а. К. притаманні ґрунтові поховання в кам’яних гробницях (одиночні, парні, групові), інколи посипані вохрою. Поруч часто ховали свійських тварин – би­ків, свиней (Колодяжне, Суємці, Увисла, Довге). На поселеннях відкрито невеликі овальні напів­землянки (Межиріч). У матеріалах переважають знаряддя з високоякісного волинського кременю, ліп­ний посуд, зустрічаються кістяні та рогові вироби. Основу господарства племен цієї культури складали скотарство (зокрема свинарство) та землеробство.

Перейти до панелі інструментів