20.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Відмовилися від вакцинації? Чи отримаєте зарплату за період відсторонення від роботи

Якщо ви переконаний антивакцинатор, ймовірно можете бути відсторонені від роботи на певний період. Чи оплатять цей час, пояснили в управлінні Держпраці Тернопільщини.

Так, ваше рішення можуть прийняти і насильно на щеплення ніхто не вестиме. Проте й компенсацію за період відсторонення навряд чи отримаєте. Більше того – період такого відсторонення від роботи не входить до стажу роботи, що дає право на щорічні відпустки.

“Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Оскільки під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов’язків та не виконує роботу, то за загальним правилом такому працівникові заробітна плата в період відсторонення не виплачується, якщо інше не встановлено законодавством.

Чинним законодавством прямо не передбачено обов’язку роботодавця щодо збереження за працівником заробітної плати на період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19”, – пояснюють в управлінні.

Але також зазначають, що колективним та/або трудовим договором, рішенням роботодавця може бути передбачено інші умови.

З питання виплати працівникові допомоги по тимчасовій непрацездатності в період його відсторонення від роботи у зв’язку з відмовою або ухиленням від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 рекомендують звертатися до Міністерства соціальної політики України.

Перейти до панелі інструментів