29.03.2024
Новини Оперативно

Біля Тернопільського апеляційного суду пройшов пікет: що вимагали

Сьогодні пообіді біля Тернопільського апеляційного суду зібралися пікетувальники з плакатами. Серед них було і чимало правоохоронців.

Наші журналісти побували на місці події і дізналися, що вимагали пікетувальники.

З’ясувалося, що більшість людей приїхало зі Львова, проте були люди і з таких більш віддалених міст, як Херсон. Усі – рідні, близькі, колеги, – приїхали підтримати шістьох поліцейських, справа яких нині розглядалася у Тернопільському апеляційному суді.

Наша журналістка запитала протестувальників, чому вони прийшли до суду.

“Ми приїхали у підтримку шістьох поліцейських, яких незаконно засудили до восьми років за гратами. Шість патрульних робили свою роботу. У чоловіка виявили пакетик з наркотичною речовиною, а він, стараючись приховати правопорушення, ковтнув його, і внаслідок цього і помер”.

Нагадаємо, що подія трапилася 9 лютого 2018 року у Львові. Шестеро поліцейських, здійснюючи рейд гральними закладами, виявили чоловіка, у якого був пакетик з невідомою речовиною. Щоби уникнути відповідальності, він поривався втекти і запхав його собі у рот. Як потім виявило слідство, пакетик повністю перекрив йому дихальні шляхи, викликавши асфіксію.

Це добре видно на відео:

Галицький райсуд Львова засудив до 8 років ув’язнення 6 патрульних поліцейських, яких визнали винними у перевищенні службових повноважень.

Патрульні поліцейські робили йому непрямий масаж серця і змушували його виплюнути пакет, але він знепритомнів і помер.

Усі самостійно зібралися, бо не погоджуються з рішенням Галицького суду.

“Ми розуміємо, що якщо сьогодні засудять цих шістьох, то завтра засудять і інших”, – каже пані Марта, яка була учасницею протесту.

Були біля суду представники і іншої сторони, близькі загиблого. Вони тримали плакати з надписами: “Кому дзвонити, коли вбиває поліція?” Вони також виступили проти того, щоби справу розглядали у Тернополі.

Справа розглядається у Тернополі, тому що він є територіально наближеним до Львова, а у самому Львові не вистачило необхідної кількості суддів.

Фото – редакція “Терміново”

Перейти до панелі інструментів