29.03.2024
Місто Новини

Чому унікальну печатку американського посольства ховали у Кременці

Ще одним майже сенсаційним відкриттям поділилася із шанувальниками історії Кременця дослідниця Ірина Дан-Коен. Цього разу вона розплутала історію, у якій особисті переживання, війна, дипломатія та секретний багаж посла США у Польщі (1939 року) Ентоні Дрекселя.

Читайте також: Трагічна історія: самогубство польського сенатора у кременецькому готелі

У вересні 1939 року дипломатичні місії спішно залишають столицю Польщі. Дорогою до Румунії зупиняються у Кременці. Про свої враження про перебування у місті не раз згадували дипломати та їхні родини. Про місцевих мешканців та теплу зустріч у них були найкращі враження.

“Мені знадобився деякий час, аби ідентифікувати місця на фото і стверджувати, що зроблені вони справді у Кременці. Лишалася єдина загадка: що саме знаходиться у сумці і чому саме це фото завантаження дипломатичного корпусу (14 вересня 1939 року) потрапило до тогочасної преси?”, – розповідає дослідниця.

Розгадка таємниці прийшла неочікувано

“2019 року, зайшовши на сторінку у Фейсбуку американського консульства у Кракові, натрапила на пост про відкриття виставки у Варшаві під назвою “Американці в Польщі 1919-1947″. Серед експонатів – справжня державна печатка посольства США, яку тоді посол Ентоні Дрексель Бідлей – вивіз до Кременця.

Ця печатка – найцінніший багаж, що був у сумці, яка на фото. На виставку цей експонат привіз син посла – Ентоні Дрексель Бідлей молодший”, – повідомляє Ірина Дан-Коен.

 

Перейти до панелі інструментів