18.04.2024
Культура Місто Новини

У Кременці презентували ексклюзивний путівник

У Кременці відбулася презентація путівника ,,Стежками Кременеччини”. Захід провели у стінах Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка. Про це інформують у Кременецькій райдержадміністрації.

Упродовж декількох років група волонтерів в межах культурно-туристичного проєкту приїздила у наше місто і також брала участь у прибиранні Базиліанського (Монастирського) кладовища. Своєрідним підсумком перебування молодих людей став цей путівник-есей, як неформальний підхід, щоб висловити враження про сучасний Кременець, його найважливіші об’єкти та людей, які творять обличчя міста: молодь, митці.

Автори – група волонтерів: представники Фундації Культурної Спадщини Польщі, а також учні та випускники XXVII ліцею імені Тадеуша Чацького у Варшаві.

Нагадаємо, кілька років поспіль польські волонтер наводять лад на історичному Монастирському кладовищі. 15 добровольців займаються благоустроєм частини цвинтаря та реставрацією древніх надгробків.

З-поміж іншої роботи цього року полякам вдалося відновити найбільший надгробок, під яким похований відомий художник, близький друг засновника Кременецького ботсаду Вілібальда Бессера – Джозеф Сандрерс. Він також був особистим гравером російського царя Олександра І. Кінець життя провів у Кременці, там його і поховали.

Ще два роки тому могила художника та надгробок були у жахливому стані. Під вагою пам’ятника, що є понад 1 тону, земля осувалася і осідала. Зараз надгробок повністю відреставрований.

Це лише невелика частина глобальної роботи, яку за кілька років провели польські волонтери у взаємодії із місцевими комунальниками та органами місцевого самоврядування.

Перейти до панелі інструментів