29.03.2024
Новини Соціальні проблеми

“Громадський бюджет” перетворюється на розподіл коштів між установами

Згідно твердженню Міської ради Тернополя, “Громадський бюджет” – це конкурс, “який надає можливість кожному жителю долучитися до розподілу частини коштів з місцевого бюджету шляхом створення проєктів для покращення інфраструктури у населених пунктах громади та голосування за них”. 

За правилами, заявку на проєкт може подати один автор або група авторів. Проєкти повинні бути спрямовані на покращення інфраструктури громади. Проте деякі установи нехтують цими правилами.

Так, згідно платформи електронної демократії, на сьогодні у Тернополі відбувається голосування за такі проєкти.

Згідно з проміжними результатами голосування, лідируючу позицію зараз займає великий проєкт №46 “Благоустрій пішохідної зони на вулиці Львівській”, який по факту є облагородженням територій біля корпусів території ЗУНУ – Західноукраїнського національного університету.

Так, по факту проєкт був поданий автором, Лободіною Зоряною Миколаївною, викладачкою цього університету.

Та на сайті ВУЗУ проєкт позиціонується як такий, що поданий, цитуємо, “від Західноукраїнського національного університету”, хоча самі установи не мають права подаватися на “Громадський бюджет”.

Зважаючи на кількість педагогів, студентів та осіб, причетних до університету, неважко здогадатися, чи набере цей проєкт потрібну кількість голосів. Уже зараз він випереджує інші проєкти на +/- 2000 голосів. Просто тому що інші проєкти банально не мають шансів виграти.

Крім того, редакції “Терміново” з власних джерел вдалося дізнатися, що викладачів та студентів ЗУНУ заставляють голосувати. Навіть списки голосів збирають з кожної кафедри. Звісно, це не новинка. Подібні речі відбувалися і минулого року.

Якщо так піде далі, то наступного року до “Громадського бюджету” приєднаються і інші установи. Тоді конкурс фактично перетвориться на розподіл коштів між установами, а не ідеями населення громади, яке насправді хоче зробити місто кращим.

Перейти до панелі інструментів