25.04.2024
Новини Оперативно

У Тернополі лікар-нарколог бив, принижував і знущався із пацієнта

Медику, причетному до викрадення та утримання тернополянина, який страждав наркозалежністю, присудили умовний термін. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 8 жовтня 2021.

У 2018 році матір отерпілого через наркоманію сина звернулась за допомогою у реабілітаційний центр.

“В лютому 2018 року у вечірній час, коли він перебував вдома, його мама сказавши, що їй потрібно вийти в аптеку, пішла з квартири. Через деякий час вона повернулась та з нею прийшли ще четверо чоловіків, в тому числі ОСОБА_1 , при цьому мама повідомила, що віддає його на лікування від наркоманії. Він сказав, що нікуди не хоче йти, однак вказані чоловіки насильно вивели його з квартири на вулицю, посадили в автомобіль та повезли його”, – йдеться у матеріалах справи.

Обвинувачений працює асистентом кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського.

Увечері 21 лютого 2018 року разом із двома чоловіками (особу одного із них, до речі, слідство так і не встановило), сказали потерпілому сісти в авто і поїхати з ним. Чоловік відмовився, і після цього троє молодиків посадили потерпілого силоміць в авто.

Чоловіка привезли в Реабілітаційний психо-корекційний центр «Твоя незалежність», що у Великій Березовиці.

Там почалося знущання над молодим чоловіком.

Під погрозами його змусили підписати документи про добровільне перебування у приміщенні центру на лікування.

Упродовж пів року обвинувачений та працівниця центру “лікували” чоловіка невстановленими слідством медичними препаратами (внутрішньовенно) та таблетками, які пригнічували його фізичний та психологічний стан.

Також з нього морально знущались: приниження, побої, носіння табличок «не поважаю старших», «не йду по програмі», примушуванні носити лампочку, якщо не вимкнув світло в якомусь приміщенні, а також примусі носити лижі або гирі за будь-які провини та медаль найгіршого реабілітанта.

Увесь час батькам хлопця давалась завідомо неправдива інформація про його стан здоров’я для витребування оплати за таке лікування.

14 червня 2018 року потерпілий втік з центру.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані слідством за ч.2 ст. 146 КК – викрадення людини та незаконне позбавлення її волі, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Однак обвинувачений у суді вини не визнав, відмовився давати показання та просив суд виправдати його.

Проте вина обвинуваченого була доведеною.

Відтак суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину за ч.2 ст. 146 КК, присудив 2,5 роки в’язниці, але звільнив від відбування терміну на підставі ст. 75 КК, призначивши 1,5 іспитового строку.

Вирок ще не набрав законної сили, тому що може бути оскарженим протягом 30 днів з дня проголошення.

Перейти до панелі інструментів