25.04.2024
Культура Новини

Вхід у світ трипілля на Тернопільщині прикрашає туристична родзинка

Однією з туристичних родзинок Тернопільщини є музей-печера Вертеба. Це унікальне місце, яке називають Наддністрянською Помпеєю. За кількістю та багатством знахідок предметів матеріальної культури різних епох Вертеба не має рівних серед печер світу. Відтепер вхід до печери прикрашатиме цікавий арт-об’єкт. Про це розповідають у Борщівському обласному комунальному краєзнавчому музеї. 

“Нарешті, ми зуміли втілити в життя наш задум завдяки проєкту Українського культурного Фонду. Працівники Борщівського обласного краєзнавчого музею завершили роботи по встановленню пам’ятного знаку першим археологічним дослідженням трипільської культури на території сучасної України.

У місцевому парку с. Більче-Золоте у 1884 році розпочалися археологічні розкопки трипільського поселення. Знайдено численні артефакти та біноклевидну глиняну посудину. Копія цієї посудини зайняла центральне місце в скульптурній композиції. Тепер кожен із вас має можливість побувати і побачити ту місцевість, де вперше відбулося відкриття трипільської культури”, – повідомляють у музеї.

Довідка:

Загальна протяжність підземних ходів печери Вертеба становить 8 км. Перша задокументована згадка про археологічне обстеження печери відноситься до початку XIX століття. У 1820 році нею зацікавився орендатор місцевого маєтку Я. Хмелецький. Він побував у підземеллі, виявив сліди вогнищ, череп’я, людські кістки, глиняний посуд. Перше археологічне дослідження тут здійснив у 1876 році археолог А. Кіркор, продовжили його члени Антропологічної комісії Краківської академії Г. Оссовський і Л. Сап’єга.

Протягом 1898-1904 pоків і в 1907 році археологічні розкопки проводив В. Деметрикевич. За кількістю і науковою вартістю знахідок печера Вертеба не мала собі рівних на Поділлі. Початково всі матеріали зберігалися в палаці Л. Сапєги у селі Більче-Золотому, а пізніше їх вивезли до музеїв Кракова та Відня.

У 1928 році цю печеру досліджував відомий український учений, син Олександра Олеся – Олег Кандиба-Ольжич, який в трьох різних місцях печери заклав шурфи. Застосовуючи тут стратиграфічний метод, дослідник зафіксував два хронологічні горизонти трипільської культури, а також виявив значну кількість цінного археологічного та антропологічного матеріалу. Тернопільський спелеолог В. О. Радзієвський у 1967 році під час топографічної зйомки підземного лабіринту виявив у дуже віддаленій частині черепки горщика, покритті наростом гіпсових кристалів і керамічну фігурку бичка.

Починаючи з 1991 року археологічною експедицією Борщівського краєзнавчого музею здійснюються комплексні дослідження як самої пам’ятки так і прилеглої до неї території в радіусі 30-40 км. 5 жовтня 2004 року в печері «Вертеба» було створено перший в Україні підземний музей трипільської культури. Екскурсійний маршрут прокладений залами та коридорами печери на протязі 1000 метрів. Для більш підготовлених відвідувачів створений спортивний спелеомаршрут.

У вересні 2017 року на Тернопільщині стартував Перший фестиваль трипільської культури «Вертеба». Фестивальна локація базувалася у місті Борщів та селі Більче-Золоте Борщівського району. У програмі фестивалю: наукові читання, конференції, екскурсії лабіринтами «Вертеби», майстер-класи від майстрів народних художніх промислів, виступи мистецьких та фольклорних колективів.

Перейти до панелі інструментів