19.04.2024
Здоров’я Новини Скандал

Чому під час пандемії ніяк не завершать ремонт Кременецької лікарні

Тим часом, як за словами голови ТОДА Володимира Труша, Тернопільщина твердо летить у “червону зону”, у Кременці ніяк не можуть завершити ремонт лікарні. Чому відрядник переносить термін звершення робіт у розпал пандемії, дослідили активісти ВО “Автомайдан” Тернопільщини. 

“Нещодавно в Тернопільській ОДА провели нараду, на якій одним із пріоритетних напрямків, що ставила перед собою обласна влада на цей рік, була обрана модернізація медичних закладів області.

Одним із таких медзакладів стала Кременецька районна комунальна лікарня. Логіка в цьому є, адже після децентралізації Кременець є одним із трьох районних центрів Тернопільщини, а місцева лікарня стала однією з опорних в області.

Тендер на ремонт приймального відділення лікарні оголосили ще в жовтні минулого року. Переможцем аукціону стала будівельна компанія “Валк”, яка погодилася відремонтувати кременецьку лікарню за 6 млн грн.

У березні 2021 року, під час своєї робочої поїздки в Кременець, голова ОДА Труш, оглянувши виконання робіт в лікарні, запевнив, що “впродовж трьох місяців об’єкт можна буде здавати в експлуатацію”. Натомість вже в червні, тобто майже через три місяці після тієї обіцянки Труша, начальник Управління капітального будівництва Тернопільської ОДА уклав додаткову угоду з підрядником про перенесення термінів реконструкції приміщень лікарні до грудня 2022 року, тобто ще мінімум на рік!”, – наголошують в Автомайдані.

Як з’ясували активісти, генпідрядник виконання робіт ТОВ «Будівельна компанія «Валк», згідно відкритих джерел, бере активну участь у державних закупівлях. За період з 2016 по березень 2019 року вона виграла державних тендерів на загальну суму 43,5 млн грн. Проте справжній успіх чекав на компанію з приходом в область нового керманича Володимира Труша. Так з березня 2019 року до сьогодні «Валк» вже виграла тендерів на загальну суму 144 млн грн.

Серед сукупності цих об’єктів є і капітальний ремонт приймального відділення кременецької лікарні, на ремонт якої зараз чекає цілий район, а це більше 140 тисяч людей. Проте підрядник разом із чиновниками ОДА вирішили перенести закінчення цього об’єкту ще на рік. Бо ж у Дрогобичі підрядник зараз будує сміттєсортувальну лінію за майже 32 млн грн і там, як бачимо, жодних додаткових угод про перенесення термінів будівництва. Ну так, це ж не ремонт опорної районної лікарні за 6 млн грн в часи пандемії коронавірусу. Хворі почекають.

Окрім цього будівельна компанія “Валк” фігурує в декількох кримінальних справах щодо розкрадання бюджетних коштів Тернопільської області під час виконання робіт з капітального ремонту об’єктів інфраструктури регіону. Зокрема, її службові особи підозрюються в привласненні коштів під час реконструкції під амбулаторію частини адмінбудинку в с. Лосятин того ж таки Кременецького району, а головний бенефіціар компанії, Ігор Табалюк, взагалі був засуджений в 2017 році за ст. 369-2 ККУ “Зловживання впливом”, коли очолював державну установу «Госпрозрахункова група Тернопільської обласної державної адміністрації».

“Чому ми всю цю інформацію дізналися за декілька хвилин, а керівництво ОДА на чолі з паном Трушом – ні? Ба більше, продовжує віддавати підряди компанії, яка була неодноразово помічена в розкраданні бюджетних коштів на будівництві і зараз затягує з ремонтом опорної лікарні, яка так необхідна в часи, коли “Тернопільщина твердо летить у “червону зону”, за словами того ж таки очільника ОДА? Мабуть, риторичне питання, бо “свій до свого по своє”?”, – зазначають в Автомайдані Тернопільщини.

Перейти до панелі інструментів