20.04.2024
Історична спадщина Новини

У печері на Тернопільщині зробили сенсаційні відкриття

Про сенсаційні відкриття у печері на Тернопільщині повідомляє Борщівський обласний комунальний краєзнавчий музей. Там нещодавно провели дослідження київські спелеологи та археологи. Деякі знахідки дивували пошуковців і можуть стати відкриттями у науковому світі. 

“Нещодавно київські спелеологи під керівництвом Ігоря Стефанишина відкрили на Борщівщині нову печеру. Вона знаходиться на околиці села Пилипче. Першовідкривачі, увійшовши в порожнину, були впевнені, що сюди ніколи не ступала людська нога. Проте, під час обстеження тут були виявлені залишки керамічного посуду. Також , спелеологи натрапили на людське поховання. Ці події наштовхнули дослідників на те, що до справи треба залучити фахівця з археології.

Так, на запрошення спелеологів, обстеження у печері продовжив археолог Михайло Сохацький. Йому вдалося встановити датування керамічного посуду – це період середньовіччя. Науковець визначив, що людські останки належать трьом особам, серед них: два останки підлітків та один – дорослої людини. Та щоб намалювати більш цілісну картину, знахідки потрібно детальніше дослідити антропологам.

Також, це випадкове відкриття є підтвердженням того, що недосліджені печери – це не тільки цікаві природні об’єкти, але й підземний світ, що приховує ще багато таємниць та несподіваних речей”, – розповідають у музеї.

Перейти до панелі інструментів