26.04.2024
Культура Місто Новини

“Пам’ятник байдужості та безгосподарності” – чи завершать 40-літній довгобуд в Теребовлі

За 40 років довгобуд у Теребовлі перетворився у пам’ятник байдужості та безгосподарності, – вважає колишній очільник Теребовлянської РДА Юрій Ништа. Наразі об’єкт без охорони. Тож, як і низка схожих будівель на Тернопольщині, становить небезпеку для місцевих. Громада повинна взяти на свій баланс споруду, а потім взяти участь у “Великому будівництві”, – переконаний Юрій Ништа. 

“Незавершений будинок культури в Теребовлі все більше стає схожим на валізу без ручки: нести неможливо, а кинути шкода. Бо туди вклали немало грошей. А результату – жодного.

Мене найбільше непокоїть те, що ця будова ніким не охороняється, а отже до неї мають вільний доступ діти. Нікому з нас не хотілося би, щоб будинок культури став місцем якогось нещасного випадку”, – йдеться у повідомленні.

Також колишній керівник переконаний, що більшість теребовлян хотіли б, аби довгобуд таки був завершений і переобладнаний для діяльності різних позашкільних секцій та гуртків.

“Найбільша проблема в тому, що цей об’єкт не належить нашій громаді. За документами, він на балансі управління капітального будівництва ТОДА. Незважаючи на чисельні звернення міської влади попередньої каденції, зрушити справу з місця не вдавалося, адже не було законодавчо врегульованого механізму такої передачі.

Однак вже нарешті маємо схожий приклад у Тернополі: довгобуд обласної бібліотеки цього року був переданий на баланс громади. І це означає, що таким же шляхом Теребовля повинна домагатися передачі будинку культури у свою власність.

А далі – залучати державне фінансування або добиватися, щоби довгобуд включили в програму «Велике будівництво». І завершувати роботи. Врешті-решт, цей об’єкт має нарешті стати черговою окрасою Теребовлі, а не руїною посеред міст”, – зазначає Юрій Ништа.

Нагадаємо Юрій Ништа балотується на голову Теребовлянської міської ради, вибори відбудуться 31 жовтня.

Перейти до панелі інструментів