25.04.2024
Новини Розслідування

На пенсіонера, що підрізав кущі біля дому, Держекоінспекція подала в суд

У Тернополі хочуть оштрафувати пенсіонера, який вирішив подбати про благоустрій біля свого будинку.

Чоловік підрізав кущі, проте держекоінспектори подали на нього до суду та вимагають відшкодувати 1500 гривень збитків і 2270 гривень судового збору. Про це розповів адвокат пенсіонера Віталій Вітів «Суспільному».

Випадок трапився ще 4 роки тому.

За словами пенсіонера Івана Ільчишина, у 2017 році він підрізав кущі біля свого будинку і за це сплатив штраф – майже 900 гривень.

«Ми не маємо, чим сплатити. Крім того, що поганого ми зробили? Чоловік порядок наводив, бо тут страхіття було», – поділилася дружина Олександра Ільчишина.

Адвокат пенсіонера Віталій Вітів розповів про позов Держекоінспекції. За його словами, був представник управління житлово-комунального господарства, який зазначив, начебто, це була саме спірея. І вони не давали дозволу на обрізку цих кущів, хоча самостійно цього також не зробили.

Асистент кафедри ботаніки педагогічного університету Руслан Яворівський розповів про кущі, які підрізав пенсіонер, і чи могло підрізання завдати шкоди рослинам.

«Стосовно цього виду, то було б добре бачити, як він цвіте, або плоди, але, на жаль, на даний час це вже неможливо. Скоріш всього, це дійсно таволга японська, тобто, спірея японіка. Це декоративний кущ. А друга – та сама підродина спірейні родини розові. Але це пухироплідник калинолистий. Очевидно, точка росту буде зруйнована, будуть якісь пошкодження, але оскільки ці кущі, особливо пухироплідник, вони ростуть і в природі. Тобто, це не тільки декоративна рослина, вона є і в дикому стані», – поділився Руслан Яворівський.

Відомо, що у Держекоінспекцію на пенсіонера поскаржилася його сусідка.

Проте, є багато інших сусідів, які підтримують чоловіка і частенько просять про допомогу.

«Не можна таких судити. Він пообстригав усі ці кущики, дерева, я його сама прошу, щоб він в мене на грядці троянди обтинав. І він добре зробив», – каже Оксана Старух.

«Він тут все допомагає при ЖЕКу, площу, що є на бульварі коло школи, все робив на порядок. Вони не покосять – він йде. Все старався порядок робити, допомогти ЖЕКу», – розповів Микола Будняк.

«Як кожен рік їх підрізати – то вони цвісти будуть. А так воно розростеться як зараз. Просто не треба було так низенько обрізати, трошки вище», – каже Микола Савчук.

Тернопільський міськрайонний суд мав розглянути позов на пенсіонера, проте, засідання відклали на 18 листопада, бо позивачі, представники Держекоінспекції, не з’явилися.

Перейти до панелі інструментів