25.04.2024
Корисне Новини

Справжня колекція: лікарі показали, які сторонні предмети ковтають їхні пацієнти

Дуже часто у приймальні відділення лікарень звертаються батьки, діти яких ковтнули сторонні предмети. Це монети, іграшки, сережки, батарейки, голки та ланцюжки.

На фото колекція предметів, які витягали у дітей зі стравоходу, шлунку та 12-палої кишки медичні працівники відділення УЗД та функціональної діагностики КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» ТОР.

Батарейки

Літієва батарейка у травному тракті швидко нагрівається до температури більше 100 градусів. З неї витікає електроліт та обпікає слизові оболонки.

Іграшки

Особливо небезпечними є конструктори, які часто містять магніти. Через них виникає порушення кровопостачання у шлунку та кишківнику, виникає некроз стінки або кишкова непрохідність.

Гідрогелеві кульки

Такі кульки значно збільшуються в об’ємі, призводячи до кишкової непрохідності.

Ці речовини призводять до безоарів.

“Великі безоари можуть спричиняти тяжкі ускладнення: кишкову непрохідність, виразкування, перфорації, кровотечі. Щоб їх усунути — потрібне оперативне втручання”, – йдеться у повідомленні.

У дітей часто бувають трихобезоари. Це коли дитина вириває своє або мамине волосся і постійно його ковтає. Волосся накопичується у шлунку, викликаючи різні порушення.

“Піксобезоари виникають в результаті постійного проковтування жувальної гумки або пластиліну”, – розповідають лікарі.

 

Перейти до панелі інструментів