19.04.2024
Місто Новини

У Збаражі депутат закликає виправити історичну помилку

Виправити помилку та змінити дату початку Другої Світової війни на меморіалі у Збаражі закликає депутат міської ради Андрій Рудан. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуку. 

“Сьогодні знову гуляв по призамковому парку в Збаражі. Не знаю як раніше не звертав уваги, але сьогодні просто завис: виявляється 30 років було замало аби замінити дату початку війни.
Для українців, особливо жителів західної її частини, війна розпочалась 1 вересня 1939!
В 1939, а не 1941 році!

Саме 1 вересня 1939 року, через тиждень після підписання договору про ненапад із СРСР нацистська Німеччина вторглася на територію Польської держави, розпочавши Другу світову війну.
17 вересня 1939 року у війну на боці нацистського агресора вступив СРСР. Українські землі з перших днів опинилися в епіцентрі бойових дій, тому для українців ця війна почалася саме 1 вересня 1939 року, а не в 1941 році!”, – пише депутат.

До слова, така проблема є не лише у Збаражі, а й у більшості міст Тернопільщини. У Кременці, наприклад, раніше мали намір не просто змінити дату на меморіалі слави. А взагалі хотіли його демонтувати, останки похованих там перепоховати на одному із міських кладовищ. На місці меморіалу відновити площу, яка була там сотні років. Проте наразі до реалізації цього плану не дійшло.

 

Перейти до панелі інструментів