19.04.2024
Здоров’я Новини

Тварини, які гуляли Тернополем, можуть хворіти сибіркою

Випадок сибірки підтвердили остаточні висновки досліджень у державному науково-дослідному інституті (місто Київ). Ще до цього, 2 жовтня, відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради. Накладено карантин на зоокуток у парку “Топільче” та затверджено план заходів. Тварин, які утримуються у зоокутку, піддано клінічному огляду та термометрії і вимушено провакциновано від сибірки, – повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області. 

Читайте також: Біля дамби у Тернополі розгулювали буйволи. Відео

Тиждень тому у зоокутку померла поні. На місце події виїхали спеціалісти лікарні та Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Під час розтину трупа тварини виявили ознаки пневмонії, гастроентериту та лімфаденіту, а збільшення та заокругленість країв селезінки викликало підозру на сибірку.

“Спеціалістами відібрано проби селезінки, печінки, серця та лімфовузлів і направлено у Тернопільську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження на сибірку. Труп тварини було вивезено у спеціально визначене місце і піддано вилученню методом спалювання, про що складено відповідний акт і проведено фотозйомку. Перегорілі останки захоронено, а місце захоронення і транспорт, яким перевозився труп були піддані дезінфекції.

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №001944 п.м./21 від 01.10.2021 р. Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів встановлено захворювання сибіркою. Патологічний матеріал для підтвердження діагнозу передано до державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (місто Київ), який 04.10.2021 року підтвердив діагноз”, – йдеться у повідомленні.

Наразі за здоров’ям тварин стежать. Спеціалісти ветеринарної медицини вживаються заходи згідно з планом. За контактними особами здійснюється медичне спостереження.

Перейти до панелі інструментів