28.03.2024
Місто Новини Соціальні проблеми

“Реорганізація освіти по-кременецьки – це злочин”: під ОДА протестували вчителі та батьки учнів. Відео

Сьогодні під стінами Тернопільської ОДА протестували кременчани. Вчителі та батьки учнів Чугалівської гімназії проти пониження ступеня закладу. Начальник управління освіти та науки Тернопільської ОДА Ольга Хома вийшла до протестувальників. Вона наголосила, що рішення про закриття шкіл та пониження ступенів приймають у громадах.

Батьки учнів розповіли, що про пониження ступеню навчального закладу їх не попередили завчасно. Відтак, обрати іншу школу для своїх дітей вони не встигли. Тож тепер вимушені діяти кардинально.

Нинішнім подіям під адмінбудівлею у Тернополі передував тривалий скандал навколо Чугалівської гімназії. 1 вересня туди викликали поліцію, адже учні 5-9 класів не могли сісти за парти. До цього батьки учнів та вчителі неодноразово перекривали дорогу.

Про ситуацію навколо реорганізації сільської школи розповіла одна з вчителів Надія Медецька.

“Не можна сказати, що скорочення мережі навчальних закладів це погана ідея. Адже  мережа насправді роздута, часто кошти використовуються неефективно. Проте рішення щодо Чугалівської гімназії не підкріплене жодними розрахунками. У Кременецькій громаді є заклади освіти, де витрати значно більші”.

Наразі щодо згаданого навчального закладу триває судовий процес. За версією освітянської профспілки, процедуру реорганізації Чугалівської гімназії порушили. Зокрема, попередивши про вивільнення працівників, про це не повідомили профспілку.

Як каже Надія Медецька, ще нещодавно голова Кременецької громади заявляв, що гімназія працюватиме у своєму статусі, доки тривають суди. Проте уже невдовзі рішення змінили.

“Я ніколи не брала участі в протестах. Надаю перевагу вирішенню проблем у правовому полі. Проте, тут не бачу іншого виходу”, – каже пані Надія, яка оголосила голодування, аби привернути увагу до проблеми.

Вчителька вимагає зібрати позачергове рішення сесії та допустити учнів 5-9 класів Чугалівської гімназії до навчання.

 

Перейти до панелі інструментів