28.03.2024
Екологія Новини

На Тернопільщині знайшли гігантського гриба

Великого гриба дощовика знайшов тернополянин Богдан Рокочий. У соцмережі від поділився результатом тихого полювання. 

“Цікава знахідка після дощів. Дуже смачний гриб смажений. Такого великого вперше знайшов. Сусід зайшов в гості і каже, звідки я так багато сиру приніс. Не повірив, що то гриб порізаний. А потім так смакував, що ну і ну”, – ділиться Богдан Рокочий.

Читайте також: На Тернопільщині врожай білих грибів 

Дощовик — гриб роду Дощовик (лат. Lycoperdon) родини Печерицевих (Agaricaceae). Інші назви — порхавка, моруха, чортові яйця, заяча картопля, курявка.

Гриб дощовик

Серед роду Дощовик є їстівні та отруйні різновиди. Тому, побачивши в лісі або в садку дощовика, треба переконатися, що цей гриб — їстівний. Молоді дощовики дуже смачні і корисні, в ресторанах Європи цей гриб цінується нарівні з білими грибами.

Зустрічаються дощовики з травня по листопад в лісах, на луках, лісових галявинах. Розміри дощовиків можуть бути дуже різними — від 2-3 до 40-50 сантиметрів в діаметрі.

Дощовик гігантський (їстівний) має кулясту форму і здатний досягати розміру з футбольний м’яч і ваги до 4-5кг. Поверхня гриба гладка. Внутрішня частина молодого гриба біла, у більш дорослого — зеленувато-жовта.

Перейти до панелі інструментів