27.04.2024
Інтерв’ю Новини Файні люди

Арт-майстерня “Викрутаси” – у Кременці можна поповнити колекцію винятковими сувенірами

Кременець – одне з небагатьох міст Тернопільщини, де туристи можуть придбати ексклюзивні сувеніри. Окрім традиційних магнітиків, на згадку – унікальні речі. Декотрі з них – в єдиному екземплярі. А, якщо ви приїхали у місто більше, ніж на день, то можете створити свій, винятковий сувенір власними руками.

Перед “Терміново” відкрив двері ART-центр “Викрутаси”. Майстерня двох мисткинь Юлії Янчук та Лілії Фурсик наповнена світлом та творчим духом. З кожного із багатьох вікон видно історико-архітектурні пам’ятки міста. Сама атмосфера спонукає до творчості.

Сьогодні кременчанок об’єднує не лише колишня робота у Кременецькій ОГПА ім. Тараса Шевченка. Вони творять. І вчать творити.

  • Ми проводимо майстер-класи для  дітей та дорослих, – розповідає Лілія Фурсик. Тим часом показує одній з вихованок, як правильно складати прикрасу для кошика. – Зараз літо, канікули, але дітки однаково приходять до нас, їм цікаво.

Цікаво у “Викрутасах” не лише дітям. Майстер-класи охоче відвідують й гості Кременця. Адже звідти на згадку можна забрати не банальний магнітик, а й унікальний сувенір, створений власними руками.

  • Намагаємося популяризувати наше місто. Майстер-класи проводимо на тему, яка поєднується з нашими місцевими традиціями. Наприклад, розпис рослинними мотивами, – каже Юлія Янчук.

Рослини у роботах майстринь та гостей “Викрутасів” не лише на малюнках. Одна з родзинок майстерні – це ароматні торбинки, наповнені запашними рослинами.

  • Ми плануємо робити серію ароматних маленьких іграшок. Їх буде чотири види – усі наповнені різними запашними травами, – ділиться пані Юлія. – Такі сувеніри туристи можуть зробити самостійно за порівняно короткий час.

Вартість майстер-класу залежить від матеріалів, які використовують. Створення маленького сувеніру – від 30 грн з гостя. Розпис футболок – від 250 грн (входить вартість футболки).

Для не надто творчих гостей у “Викрутасах” є уже готові вироби мистецтва. Кожен з них – ручна робота, яка зроблена не лише з матеріалів, а й частинки любові та душі місцевих майстринь.

Ціна на ексклюзивні сувеніри стартує від 50 грн. Найдорожчі вироби, за словами майстринь, це картини місцевих художників та великі в’язані іграшки-килимки. Зображення пейзажів та пам’яток Кременеччини, написані олією, обійдуться від 1200 грн. Якщо хочете практичний сувенір, згодиться солом’яний капелюх ручного плетіння, вартістю 300-400 грн. Словом – на будь-який смак та гаманець!

Попри свою популярність серед кременчан та гостей, Юлія Янчук та Лілія Фурсик не збираються зупинятися на досягнутому. Вони планують розвивати нові напрямки. А для цього запрошують колег-митців до співпраці. Двері “Викрутасів” завжди відкриті для усіх, хто бажає доторкнутися до дивовижного світу творчості та пізнати Кременець не лише як історичне, а й мистецьке місто.

Перейти до панелі інструментів