25.04.2024
Новини

На Тернопільщині є село, де затишно лелечим родинам

У лелечих гніздах на Тернопільщині підростає молоде потомство. Проте є в нашому краї села, де родинам цих красивих птахів особливо затишно. Одне з таких  – Великі Млинівці, Кременецької громади.

Під час велопрогулянки журналістка “Терміново” помітила у центрі села кілька лелечих гнізд. Деякі були просто на подвір’я, інші – по вулицях. Розташувалися пташині сім’ї на відстані 100-150 м одна від одної.

Лелека – один з народних символів України. Цей птах символізує родинне благополуччя, любов до батьків та рідного краю. З лелеками пов’язано багато повір та прикмет.

Якщо прилетіли лелеки і звили гніздо на даху будинку, то проживають в ньому мешкають забезпечені люди.

Щасливчики, на чиїх дахах поселилися ці птахи, щовесни чекали з особливим нетерпінням: якщо прилітає лелече сімейство, то бути добру і злагоді протягом цілого року. А декотрі господарі навіть спеціально створювали умови, щоб птахи вибрали саме їхній будинок.

 

Вважається, що лелека на даху будинку захищає його від попадання блискавки.

Якщо лелеки звили гніздо на крівлі сараю, то протягом року корови дадуть більше молока, а птахи будуть нестися особливо активно.

Лелека на дорозі гарантує успіх у запланованій справі. Пролітає над головою – обіцяє зустріч з приємною людиною. Якщо птах сидить біля дороги – до побачення з родичами. Якщо птахи летять повз будинок, то чекайте гостей.

Якщо бажаєте бути здоровим цілий рік і не мати проблем з ногами, то у народі радять: як тільки ви побачите першого лелеку в році, негайно біжіть в його бік.

Раніше “Терміново” розповідало, що на Тернопільщині просили допомогти прогодувати врятованих лелеченят.

Перейти до панелі інструментів