19.03.2024
Здоров’я Новини

На Тернопільщині підтвердили перші випадки штаму “Дельта”

На Тернопільщині вперше лабораторно підтверджено 52 випадки зараження штамом «Дельта». Більшість інфікованих приїхали за кордону. Зокрема з Росії, Великобританії та країн Індонезії, а також контактні особи. Тож, очікувано, що «Дельта» поступово поширюватиметься в межах області, – повідомляють у ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України”.

“Спеціалістами лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України” проведено дослідження біоматеріалу, за допомогою тест-системи для визначення наявності 8 мутацій коронавірусу SARS-CoV-2. За результатами виявлено у 94 позитивних зразках 52 випадки штаму коронавірусу «Дельта».

Їх направлили до референс-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» для визначення наявності мутації вірусу SARS-CoV-2.

Учора, 4 серпня, з референс-лабораторії отримали позитивні результати тестування зразків біоматеріалу та підтверджено штам коронавірусу «Дельта».

Також в лабораторному центрі уточняють – що характерно для штаму «Дельта».

“Симптоми при зараженні «Дельта» штамом коронавірусу відрізняються. Найпоширенішими вважаються лихоманка, головний біль, біль в горлі і нежить. Кашель і втрата нюху або смаку є менш поширеними симптомами.

Більш серйозні симптоми – порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми, утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин і гангрени.

Додамо, що відповідно до дослідження, проведеного науковцями з Китаю, концентрація вірусу в організмі зараженої людини від штаму «Дельта» у тисячу разів більша. Це означає, що у хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус у зовнішнє середовище, що сприяє поширенню інфекції серед інших людей. Тому він є більш заразним та контагіозним, тобто швидше передається.

Ймовірність розвитку тяжкого перебігу хвороби в разі зараження штамом «Дельта» набагато вища, якщо ви не вакциновані. Тому закликаємо жителів області вакцинуватися від COVID-19”, – наголошують у повідомленні.

Нагадаємо, сьогодні відійшов у вічність політик, громадський діяч Євген Марчук. Причиною смерті називають ускладнення від коронавірусної хвороби.

Перейти до панелі інструментів