19.03.2024
Новини Розслідування Соціальні проблеми

На Тернопільщині суд чи не вперше покарав чоловіка-тирана

Днями у Кременецькому районному суді завершився розгляд нетипової для України справи. Чи не вперше на Тернопільщині суд ухвалив видати обмежувальний припис стосовно 35-річного кременчанина. У найближчі шість місяців чоловік немає права підходити ближче, ніж на 100 м ні до своєї колишньої дружини, ні до неповнолітнього сина.

До Кременецького центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася місцева мешканка. Ольга (ім’я змінено з етичних міркувань) скаржилася на свого колишнього чоловіка. Попри те, що пара розлучилася ще у квітні цього року, жити вони вимушені в одному будинку. Тож, розлучилися лише на папері. По факту від домашнього тирана діставалося не лише колишній дружині, а неповнолітньому сину.

Доручення на представництво інтересів Ольги в суді отримав місцевий адвокат Віталій Сідоров.

“На Тернопільщині, як і в Україні загалом, Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству” лише починають застосовувати на дії, – коментує “Терміново” ситуацію правозахисник. – Раніше у нас багато про це говорили. На ділі ж тисячі, переважно жінок, потерпали від домашньої тиранії. Така ж історія з моєю підзахисною.

Буквально днями Президент підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі». Ці зміни дозволяють інтенсивніше захищати жертв домашнього насилля. У цьому плані ми рухаємося до європейської практики. Обмежувальний припис, який позавчора ухвалили у Кременецькому суді, одне з перших схожих рішень, можливо, й в Україні”, – підсумовує Віталій Сідоров.

Схоже рішення далеко не останнє. Ситуація з кременчанкою – типова. Але не всі ризикують винести на показ, тим паче звернутися до суду, зі схожими проблемами.

Колишній чоловік пані Олі неодноразово притягався до адміністративної та кримінальної відповідальності за домашнє насильство. Та, коли він продовжив знущання й після розлучення, жінці увірвався терпець.

Тепер її кривдник не може наближатися до жінки та спільного сина більш, ніж на 100 м упродовж півроку. Також немає права телефонувати, писати і будь-як контактувати без згоди та бажання на це колишньої дружини.

Окрім цього суд також заборонив кременчанину перебувати у місці спільного проживання. Тобто фактично зобов’язав залишити будинок.

“Про видачу обмежувального припису не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України за місцем проживання (перебування) заявниці для взяття особи, стосовно якої видано обмежувальний припис, на профілактичний облік, а також виконавчий орган міської ради за місцем проживання (перебування) заявниці”, – йдеться у рішенні суду.

Перейти до панелі інструментів