23.04.2024
Новини

Восени літр олії коштуватиме 100 грн, прогнозують експерти

Сьогодні вартість соняшникової олії 60-70 грн, і це навіть не за літр. Проте, це ще не межа. До осені ціна зросте ще на 30%. Експерти прогнозують, що олія коштуватиме понад 100 гривень. Серед причин такого здорожчання – вартість сировини та сезонність продукту, – повідомляє ТСН.

Також фахівці пояснили, чому за кордоном соняшникова олія дешевша, ніж в Україні.

“На полицях українських магазинів рекордні ціни на вітчизняну соняшникову олію: 60-70 грн за 800-900 мілілітрів. В європейських супермаркетах українська олія коштує удвічі дешевше.
Економіст Олег Пендзин пояснює, що ситуація з олією в Україні унікальна: якщо в усьому світі ціна впала майже на 10%, то в Україні олія лише дорожчає. “За рік олія зросла на 89%. Від початку року – на 59%, а за останній місяць на 3.8%, Тобто не було жодного місяця, коли вона падала у ціні, а в світі впала”, – пояснив він.

Річ у тім, що на українському ринку всього декілька великих виробників, а тому й спекулювати цінами просто. “Споживачу немає обирати з чого: є дорога оливкова, а є соняшникова. А весь світ пропонує ще й інші види олій”, – наголосив експерт.

Наразі прогнози для українських споживачів не втішні: якщо держава не втрутиться, то українцям надалі продаватимуть вітчизняну олію вдвічі дорожче, ніж іноземцям”, – зазначають у повідомленні.

Перейти до панелі інструментів