20.04.2024
Новини

У Монастириськах через дерибан землі перекрили дорогу. Відео

Сьогодні, 13 липня, у місті Монастириська, що на Тернопільщині, жителі села Горожанка вийшли на масовий та довготривалий мітинг.

Жителі села спершу перекрили дорогу у Монастириськах, згодом завітали у сесійну залу, де відбувалося засідання, а невдовзі з головою громади Андрієм Старухом проводили дебати на вулиці.

Головна претензія – дерибан землі в селі Горожанка сьогоднішньою старостою.

“Староста села Горожанка у 2020-2021 році, перебуваючи на посаді секретаря сільської ради та тимчасово виконуючи обов’язки голови Горожанської сільської ради, незаконним рішенням сесії сільської ради роздала 22 гектари землі членам своєї родини, родині бухгалтера сільської ради Нимирович Олександрі Богданівні, голові земельного комітету Грабару Михайлу Івановичу, членам родини Штогрина Івана Євгеновича, який є довіреною особою суборендаря Сурмачевського Івана Михайловича, Роздача Горожанських земель продовжується і далі. Землі отримують громадяни які не проживають на території села і навіть не мають відношення до села Горожанка”, – йдеться на мітингу.

За словами жителів Горожанки, громада села неодноразово зверталася до голови ОТГ Андрія Старуха з клопотанням призупинити роздачу горожанських земель поки не вирішиться доля старости села Горожанка Томкевич Г.Й. на яку заведено кримінальне провадження.

“Ми вимагали від голови ОТГ, щоб він відсторонив її від виконання нею посадових обов’язків на час слідства. Він відповів, що це може зробити тільки суд своїм рішенням. Томкевич Г.Й. написала до сесії міської ради заяву на звільнення з роботи, але з якихось причин передумала і сказала, що буде працювати далі. Голова ОТГ Старух А.О. пообіцяв громаді, що до рішення суду горожанські землі не будуть роздаватися. Проте стало відомо, що на наступній сесії міської ради знову буде стояти питання про роздачу 9 гектарів земель села Горожанка. До цього має пряме відношення староста села Томкевич Г.Й.”, – зауважують жителі Горожанки.

Як відзначають мешканці села Горожанка, роздавати місцеві землі продовжують і надалі.

“Прикриваючись учасником АТО Белей І.І. та сином учасника АТО Василюком Андрієм Олексійовичем, землі виділяють своїм близьким друзям Когуту Андрію Степановичу 1996 року народження, жителю села Гончарівка Кіндрату Володимиру Петровичу, жителю села Горожанка Воробцю Григорію Семеновичу. Просимо депутатів Монастириської міської ради Чортківського району прислухатись до вимоги громадян села Горожанка і призупинити розбазарювання горожанських земель”, – йдеться у зверненні мешканців села.

Сьогодні, на черговому засіданні сесії Монастириської ОТГ мали виділити ще 9 гектарів особам, які не мають відношення до села. Відтак, мешканці Горожанки вимагають в Андрія Старуха звільнити старосту села, припинити роздавати земельні ділянки та щоб посадова особа відповіла за усі вчинені злочини.

“Я самовільно не можу звільнити старосту, до того ж ви самі пропонували її кандидатуру, рішення приймала сесія, відтак тільки депутати можуть її звільнити або на підставі заяви, або за правовопорушення, які будуть доведені”, – наголосив Андрій Старух.

У ході розмови, жителі Горожанки наголосили, що незадоволені не тільки дерибаном землі у селі, а й поганим станом дороги, благоустрою місцевості та нульовим залученням інвестицій у громаду.

Протягом тривалого мітингу сторони домовилися, що селяни пишуть заяву, в якій вимагають відкликання діючої старости, а також перевірити усю її роботу за термін перебування, а також, що голова ОТГ Андрій Староух приїде у Горожанку, щоб перевірити стан справ у населеному пункті.

ДжерелоТернополяни

Перейти до панелі інструментів