25.04.2024
Здоров’я Новини

Чи захистить вакцинація від інфікування штамом “Дельта”

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, чи захищені щеплені громадяни від інфікування штамом коронавірусу “Дельта” та яким може бути перебіг COVID-19. Про це він заявив в ефірі телеканалу “Україна 24”, повідомляє УНІАН

– Досить велика кількість тих, хто захворіє, потраплять у лікарні на госпіталізацію, тобто перебіг (коронавірусної хвороби) буде трохи тяжчим. Усі профілактичні заходи працюють. У нас адаптивний карантин триває. Тест-системи працюють і виявляють цей штам, – зазначив міністр.

За його словами, лікування хворих на COVID-19, якщо хвороба спричинена штамом «Дельта», є окремими питанням.

– Тієї терапії, яка вбиває конкретно коронавірус, не існує, є симптоматичне лікування і певні препарати, які сьогодні ще проходять клінічні дослідження. Тобто препарат не винайдений, зараз є певні просування у цьому напрямку. Я думаю, десь місяць-другий і щось буде. Вакцини працюють… Люди, які провакциновані, вони захищені, – запевнив Ляшко.

Він нагадав, що щеплені проти COVID-19 люди хворіють лише у легкій формі.

Нагадаємо, 23 червня секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що один із найнебезпечніших з відомих нині штамів коронавірусу “Дельта”, який з’явився в Індії, вже зафіксували в Україні. Двоє хворих, інфікованих цим варіантом коронавірусу, перебувають в Олександрівській лікарні у Києві, їхній стан стабільний.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV-2 – лінія B.1.617.2 – вперше виявили в Індії восени 2020 року.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам «Дельта» домінуватиме на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися швидшими темпами та мати тяжчі наслідки, ніж у західних країнах.

Експерт ВООЗ, епідеміолог, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталія Виноград заявила, що всі вакцини, які є в Україні, захищають від «індійського» («Дельта») штаму коронавірусу, але з меншою ефективністю, ніж від інших штамів.

Головне фото: ua.depositphotos.com.

Перейти до панелі інструментів