29.03.2024
Новини Суди

“Я б усе віддав, щоб цього не сталося”: суд вирішив, що вбивця 18-річної Діани має все своє життя провести за ґратами

– Я стояла на колінах на могилі своєї дитини і обіцяла їй, що воно на волі жити не буде, – говорила під час засідання в Тернопільському апеляційному суді мама вбитої Діани Муринки з Тернопільщини. 16 червня колегія суддів розглянула апеляційну скаргу засудженого довічно Володимира Зозулі. Він та його захисниця просили пом’якшити покарання, перекваліфікувавши інкриміновану статтю з  умисного вбивства з особливою жорстокістю на умисне вбивство. Проте апеляційний суд залишив вирок без змін.

 У Тернопільській області апеляційна інстанція вже багато років не приймала подібних рішень і багато хто не вірив, що Зозуля отримає довічне. Після оголошення ухвали в залі під оплески прозвучало: “Браво суддям!”

Нагадаємо, у грудні минулого року вирок про довічне позбавлення волі вперше за понад 15 років виніс Тернопільський міськрайонний суд Андрію Горбатюку, обвинуваченому у вбивстві тату-майстрині Тетяни Півдвашецької. Проте Тернопільський апеляційний суд змінив вирок, призначивши йому 15 років позбавлення волі.

Цього разу попри аргументи обвинуваченого і його захисниці колегія суддів на чолі з Людмилою Галіян залишилася невблаганною. Саме такого рішення і очікували рідні та друзі вбитої Діани. Від болю та пережитого вони плакали та обіймалися в суді і вважають, що вбивця дівчини заслуговує тільки пожиттєвого покарання. 

20 поранень в груди і руки

У суді першої інстанції, як йдеться у вироку Теребовлянського районного суду, обвинувачений свою вину заперечив та не розкаявся. Проте в апеляційному суді Зозуля неодноразово просив вибачення у рідних Діани Муринки, визнавав вину та каявся, а також наполягав, що у нього не було умислу вбивати дівчину. Мовляв, це скоїв, оскільки був у сильному емоційному стані через ревнощі. На таку заяву бурхливо відреагувала мама вбитої Наталія Муринка. 

– В емоційному стані був? Я зараз в емоційному стані. Половина Україн в емоційному стані. Що всім різати, скажіть мені? – запитала жінка. – Коли Назар ( товариш Діани – ред.) його відштовхнув, він порізав йому руку. Потім далі повернувся до моєї дитини і далі різав її. Всі удари – в груди і в руки, 20 поранень. Що таке його ревнощі? Він назвав дитину своєю, бо просто цар і бог. 

Нагадаємо, трагедія сталася у ніч із 13-го на 14 вересня 2019 року у селі Воля Теребовлянського району. Діана разом з друзями поверталася додому зі святкування у Микулинцях. У вироку суду першої інстанції йдеться, що обвинувачений на ґрунті ревнощів, діючи цілеспрямовано та рішуче, взяв удома кухонний ніж і пішов вулицею села назустріч Діані. Діючи протиправно, цілеспрямовано та рішуче, обвинувачений наніс удар кулаком в обличчя потерпілій, а коли вона впала, Володимир, подолавши її опір, в присутності її близьких наніс 20 ударів ножем у різні частини тіла. При цьому він усвідомлював, що завдає потерпілій особливих фізичних  страждань і нестерпного болю. Від завданих поранень Діана померла дорогою по лікарні. Крім того, травму плеча ножем отримав і знайомий дівчини Назар, який спробував зупинити нападника.

Як повідомляли у поліції, Діана перебувала в стосунках з Володимиром, проте вирішила їх припинити. Пара не спілкувалася вже кілька тижнів, оскільки дівчина поїхала на навчання до Тернополя, де була студенткою одного з вишів. Хоча мама Діани в апеляційному суді сказала, що між ними не було стосунків.

– Діти  казали, що це були переслідування і погрози, – розповіла жінка. –  Він їй написав після смерті. Ви уявляєте, ким це треба бути, щоб знати, що ти її вбив і їй написати? Як випустити такого звіра? 

“Попереднього умислу не було”

У апеляційній скарзі Зозуля вину визнає і розкаюється. Зазначає, що у нього не було умислу на вчинення вбивства з особливою жорстокістю. Вважає, що довічне позбавлення волі є занадто суворим покаранням. Вказує, що позитивно характеризується, раніше до відповідальності  не притягувався, у нього на утриманні перебувають батьки пенсійного віку та малолітня дитина. Потерпілі, їх представники і прокурор просили суд відмовити у задоволенні апеляційної скарги і вирок суду залишити без змін. 

– Чи будуть в учасників запитання до обвинуваченого? – запитала головуюча суддя Людмила Галіян. 

Відтак захисниця засудженого Оксана Чегодар запитала Володимира Зозулю, чи визнає вину у вчиненні вбивства. 

– Так, визнаю, – відповів він. 

– Чому у судовому засіданні ви визнавили вину частково?

– Тому що я лише не згідний з тим, що в мене був попередній умисел на вчинення особливо жорстокого вбивства, а також нанесення додаткових страждань потерпілій і людям, які були біля неї. Умислу і попереднього задуму у мене не було, – сказав Зозуля.

Захисниця  просила суд змінити вирок, адже він є невиправдано суворим, а висновки суду не відповідають зібраним по справі доказам і фактичним обставинам справи.

– Він вину визнав частково, не визнав лише, що це було вбивство з особливою жорстокістю. Він не пам’ятає ударів, куди їх наносив, не пам’ятає, куди подівся ніж, але це не означає, що заперечує вину, – зазначила адвокатка. – Він визнає, що це він зробив. Жодного разу ні в суді, ні під час слідства він не говорив, що її не вбивав. Тому твердження суду, що обвинувачений вини не визнав, не відповідає матеріалам справи.

“Неодноразово проявляв агресію до Діани”

За словами прокурора, який просив суд залишити вирок без змін, Зозуля схильний до злочинів насильницького характеру і може далі їх вчиняти. 

– У судовому засіданні свідки неодноразово зазначали про те, що Зозуля проявляв агресію як до Муринки, так і до інших осіб. Він погрожував її друзям, – каже прокурор. – Подруга розповіла в суді, що обвинувачений неодноразово бив Діану та прикладав до горла ніж, погрожував вбивством. Це характеризує те, що він схильний до приниження жінок, нанесення їм тілесних ушкоджень. Дана подія не сталася в один момент, це тривало довгий період часу як щодо потерпілої, так і щодо інших жінок.

– Діану не повернеш, але ми можемо запобігти вчиненню аналогічних злочинів. Лише суворе покарання буде показовим для інших потенційних вбивць. Він проявляв жорстокість до жінок і це підтверджено в судовому засіданні. Вважаю, такі люди мають бути ізольовані, – з такими словами звернувся до  суду адвокат Павло Варода – представник потерпілого у справі товариша Діани, який був травмований ножем в плече. – Прошу залишити вирок без змін. Суспільство ніколи не критикувало правосуддя за суворі вироки, які призначають вбивцям, суспільство це підтримує. Тільки суворі покарання запобігають вчиненню нових злочинів. Правоохоронна система довела вину цієї особи, наступне слово за вами.  

“Якщо зможете колись, то простіть”

У наданому судом останньому слові обвинувачений Володимир Зозуля сказав, що дуже шкодує за скоєне та попросив вибачення у батьків та сестер Діани, які в цей час гірко плакали. 

– Я прекрасно розумію, що зробив велике горе цій сім’ї. Якби це дійсно від мене залежало, при моєму розумі я б ніколи на це не наважився, – сказав він. 

За словами Зозулі, до того він ніколи не мав проблем з криміналом.

– В суді говорили, що я був пияком, наркоманом. Якби так було, а у мене була робота за кермом, подумайте якби людина у такому стані могла їздити за кермом по Україні чи Європі? – говорив Зозуля. – Щиро каюся. Мені самому дуже погано від цього. Вже майже два роки минуло, я теж втратив людину і я зробив це своїми руками. Це подвійна біль. Але вона не зрівняється з тим болем, які відчувають батько і матір. Я прекрасно це розумію. Я дуже жалію. Я б все віддав на світі, щоб цього не сталося. Якщо зможете колись, то простіть. Прошу суд зрозуміти, це сталося спонтанно, не з розумом, у стані нервового зриву, душевного хвилювання та стані афекту. 

Відтак засуджений попросив суд не позбавляти його можливості допомогти своїм батькам, дитині, і з часом таки повернутися до нормального життя.

– Щоб я міг відбути термін і зрозуміти це все, усвідомити і виправитися і жити нормальною людиною. Вибачте всі мене, – просив підсудний. – Я дійсно не хотів цього. Я ніколи не міг би подумати, що зі мною таке станеться. Тим більше з людиною, за яку сам міг би віддати своє життя. 

Кого і за що засудили довічно в області

Як з’ясувало видання Терміново у Тернопільському апеляційному суді, у період з 2000 до 2009 року на Тернопільщині було ухвалено 18 вироків, якими до обвинувачених застосовано остаточне покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Оскільки у деяких справах довічно були засуджені по декілька людей, загалом за останні 20 років, за нашими підрахунками, у області пожиттєвий термін отримала 21 людина.

Підсудні, які отримали довічне, скоїли умисні вбивства, вбивства поєднані зі зґвалтуванням, розбоєм, нападом, крадіжкою, незаконним носінням, придбанням, зберіганням зброї.

Детальніше про це у статті: “Без перспективи на звільнення”: кого і за що засудили довічно на Тернопільщині. 

 

Фото: Терміново.

 

Перейти до панелі інструментів