24.04.2024
Місто Новини

“Дозволу на це ніхто не давав”: екоінспекція з’ясовує, хто зрізав дерева на зеленій зоні на Бережанській

Дерева на зеленій зоні в межах транспортної розв’язки “Бережанська конюшина” зрізали несанкціоновано. Про це виданню Терміново повідомив начальник Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Роман Нитка. Зараз, як каже він, екоінспекція встановлює, хто це зробив, щоб притягнути їх до відповідальності.  

Нагадаємо, на зеленій зоні в межах транспортної розв’язки “Бережанська конюшина” активно тривають роботи. Тут ще з березня звозять землю, аби вирівняти територію. А наприкінці травня  почали зрізати дерева на кільці – в одній із “пелюсток” розв’язки у формі конюшини.  

Читайте також: Звозять землю, зрізають дерева: що буде на зеленій зоні на “Бережанській конюшині”.

Як повідомляли раніше у пресслужбі міськради, на території зеленої зони транспортної розв’язки буде автостоянка. А право оренди даної земельної було продане на аукціоні. Чому автостоянка буде на зеленій зоні, у міськраді тоді не пояснили.

Кілька дерев зрізали, а ялинки пересадили

Зі слів жителів прилеглих будинків, невідомі зрізали 5-6 дерев. До речі, вже висохлі насадження досі валяються на території кільця, а поруч з ними звозять землю та вирівнюють територію. Інших дерев, які ростуть на кільці, наразі не чіпають. Нагадаємо, люди хвилювалися, аби від насаджень не очистили все кільце. Зазначимо, що на сусідній ділянці, яка також призначена для австостянки, посередині росли близько десятка ялинок. Їх, як бачили мешканці, викопали та пересадили на узбіччя. Дерева можуть не вижити. Помітно, що деякі ялинки вже починають всихати. 

Про зрізання зелених насаджень на розв’язці на Бережанській журналістка Терміново повідомила у Державну екологічну інспекцію в Тернопільській області. Там вперше про це почули, адже з ними ніхто такий дій не погоджував. Відтак працівники екоінспекції провела перевірку. На місці  вони зафіксували пні зрізаних дерев, після чого надіслали запит у міськраду, аби з’ясувати, чи є дозвільні документи на зрізання дерев чи насадження зрізані незаконно. 

– Ми отримали відповідь від міськради, де вказано, що вони нікому дозволу на зрізання цих дерев не давали, – повідомив начальник екоінспекції Роман Нитка. –  Зараз ми викликаємо для надання пояснень керівника КП “Масив”, адже саме у цього підприємства, за нашими даними, у оренді ця земельна ділянка.  

Муніципальна інспекція порушенням не зацікавилась?

Якщо керівник КП визнає, що це робили його працівники, тоді на винуватців накладуть штраф і вони повинні виплатити збитки, завдані довкіллю, нараховані за кожне дерево, пояснює Нитка. Якою буде ця компенсація, залежить від розміру дерева, діаметра стовбура, породи. 

– Приміром, нещодавно біля обласного краєзнавчого музею у Тернополі без дозволу зрізали аличу. На директора наклали 500 грн штрафу, а також йому нараховано  400 грн компенсації збитків, – каже начальник екоінспекції. – Якщо винних знайти не вдасться, тоді будемо направляти документи у правоохоронні органи для того, щоб вони встановили, хто це зробив. 

Чому зрізали дерева на зеленій зоні, журналістка Терміново з’ясовувала у директора комунального підприємства міськради “Масив” Михайла Гумена

– Там, де зрізали дерева і де звозять землю, – це не є територія нашого підприємства. Наша ділянка по сусідству – там, де зараз штрафмайданчик, який був облаштований раніше, – пояснив Гумен. 

Хто орендує сусідню ділянку, директор КП сказати не зміг. Не дізналися ми, хто орендар і в пресслужбі міськради. До речі, у міськраді підтвердили, що дерева таки були зрізані несанкціоновано. 

– Перед виконанням таких робіт виконавець мав брати акти на видалення зелених насаджень в управлінні житлово-комунального господарства і екології.  Туди такі звернення не надходили, – повідомила керівниця пресслужби міськради Мар’яна Зварич

На питання, як реагуватиме міськрада на цю ситуацію, чи відправлятимуть туди муніципальних інспекторів чи, можливо, призупинять роботи, Зварич відповіла, що далі мають реагувати в Держекоінспекція та притягнути власника (або орендаря) до адміністративної відповідальності.

Зазначимо, що останнім часом міськрада неодноразово інформувала про те, як муніципальна інспекція бореться з несанкціонованим зрізанням дерев у Тернополі і складає на порушників адмінпротоколи. Проте чомусь на порушення, про яке Терміново інформувало ще наприкінці травня, тут закрили очі. 

Читайте також: “Відмовились від пояснень, поводились агресивно”: у Тернополі невідомі зрізали липи. 

В управлінні житлово-комунального господарства міськради закликають тернополян цікавитись у людей, які зрізають зелені насадження, на підставі яких дозвільних документів вони це роблять. І якщо таких дозволів немає, то одразу викликати поліцію.

Фото: Терміново.

Перейти до панелі інструментів