25.04.2024
Інтерв’ю Новини Промо

Після Runday Junior на бігунів Тернополя очікує ще чимало цікавих змагань

Наприкінці травня у парку ім. Т.Шевченка відбувся  забіг Runday Junior з нагоди Дня захисту дітей. Участь у ньому взяли понад 100 учасників. Реєстрація на змагання була безкоштовною – достатньо було лише попередньо заповнити онлайн реєстраційну форму. Забіг викликав неймовірний ажіотаж. Учасниками були не лише містяни – діти з батьками приїхали також з інших районів Тернопільщини.

Про сам забіг, а також місцеву спільноту бігунів розповідає один з організаторів забігу, представник Ternopil Running Club Юрій Іванечко.

– Що спонукало організувати такий забіг?

– За цей ковідний рік ми всі скучили за цікавими масовими заходами, коли просто можна зустрітися з друзями, однодумцями та поспілкуватися на різні теми, провести весело час. Зараз ситуація із захворюванням покращилася, а тому виникла ідея провести такий спортивний оздоровчий захід. Організаторами забігу були біговий клуб Ternopil Running Club, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення та Ternopil runday.

Протягом останнього ковідного року відомі випадки, коли бігуни «намотували» не один кілометр безпосередньо у квартирі

В забігу приймали участь діти віком від 3 до 14 років. Було організовано шість бігових груп. Це для такого заходу – багато. Всі вікові категорії ділилися окремо на хлопців та дівчат. Наймолодші діти (3-6 років) долали дистанцію у 250 м, старші (7-10 років) бігли 500 м, найстарша група дітей (11-14 років) змагалися на дистанції 1 тис. м.

Найцікавішими, звичайно, були найменші бігуни. Інколи складалося враження, що не всі діти розуміли для чого і куди вони біжать (сміється – авт.). Отримавши на фініші подарунки від спонсорів, не всі бігуни могли донести свої подарунки батькам – не вистачало сил.

В середній групі все було дуже серйозно, боротьба там була найбільш гострою, до «останнього подиху». Усі групи дітей супроводжували дорослі представники тернопільських бігових клубів, які бігли разом з першим та останнім учасником забігів. В найстаршій групі бігунів хлопців (13-14 років) наші супроводжуючі зрозуміли, що в Тернополі підростає гідна заміна легкоатлетів – з юнаком лідером забігу вони змагалися у повну силу.

– Ви згадали про подарунки. Що отримали переможці змагань?

– Насправді призи отримали не лише переможці змагань. Всі учасники отримали велику кількість подарунків від спонсорів змагань, медалі за участь у святковому забігу. Спонсорами, які долучилися до забігу, стали:

– дитячий розважальний центр «Мадагаскар» (надав переможцям молодших груп бігунів сертифікати на 50% знижку на відвідування центру);

– нейроклініка «Меморія» (надала кожному учаснику сертифікат на одне безкоштовне заняття з нейрофітнесу, а також грошові винагороди старшим групам бігунів);

– видавництво «Школярик» (забезпечило кожного учасника канцтоварами).

Учасники, які здобули призові місця у своїх категоріях, отримали додаткові цінні винагороди, а також грамоти від міської ради.

– Ви сказали, що дітей на забігу супроводжували представники тернопільських бігових клубів. У Тернополі їх багато?

– В Тернополі насправді достатньо велика спільнота бігунів-аматорів. Зокрема, місто представлено біговим клубом Ternopil Running Club, який спеціалізується головним чином на забігах по асфальтованих або пристосованих для бігу дистанціях, Ternopil Trail – його члени бігають зазвичай по пересіченій місцевості, бігова ініціатива Ternopil Runday, яка об’єднує всіх бігунів міста шляхом щотижневих забігів на 5 кілометрів, які відбуваються на набережній Тернопільського ставу щосуботи.

Є надія, що міська рада нарешті відремонтує проблемні ділянки. Обіцянки про це ми чуємо  уже кілька років, але результату – немає

Членами тернопільських бігових клубів є як дорослі, так і діти, жінки та чоловіки. До речі, є у нас і старші бігуни, ті, кому понад 70 років. При цьому не кожен молодий спортсмен-аматор може похизуватися тим, що обігнав такого досвідченого бігуна. Об’єднує їх одне – бажання бігати.

– Де саме це роблять в Тернополі одержимі цим бажанням?

– Традиційно ми бігаємо в міських парках чи на стадіонах.

Можна бігти навколо тернопільського озера, ця дистанція має близько 10 км, її щорічно долають учасники змагань «Тернопільська озеряна». Проте на цій трасі восени та навесні буває складно бігати, бо там болото. Є надія, що Тернопільська міська рада зверне на це увагу і проведе ремонти на проблемних ділянках. На жаль, обіцянки про це ми чуємо ось уже кілька років, але результату – немає.

В Тернополі є дві траси для трейлів – у Кутківецькому лісі (9 км) та Петриківському (5 км), промарковані та обладнані самими бігунами на громадських засадах. Зараз є ідея створити нову трейлову трасу між Гаями Шевченківськими та Гаями Гречинськими – бігуни закликають долучитися до її створення усіх не байдужих.

А загалом можна бігати будь-де. Протягом останнього ковідного року відомі випадки, коли бігуни «намотували» не один кілометр безпосередньо у квартирі.

– Як давно бігаєте Ви?

– З тернопільською біговою спільнотою я познайомився лише 2 роки тому і у мене ще немає  високих результатів, як у моїх колег. Проте я вже можу похизуватися тим, що спокійно пробігаю дистанцію пів марафону у 21 км швидше, ніж за 1 год 45 хв. Планую у майбутньому пробігти марафон, але ще потрібно тренуватися.

Юрій Іванечко запрошує усіх бажаючих долучатися до тренувань спільноти бігунів Ternopil Runday, які відбуваються щотижня у суботу о 9 год ранку на набережній Тернопільського ставу.

Я ж насправді ніколи не займався спортом на такому рівні. В мене інтелектуальна професія – бухгалтерський облік.

Біг – це вид спорту, де не обов’язково мати суперників. Тут можна змагатися із самим собою, підвищуючи швидкість чи збільшуючи відстань пробігу

У Тернополі є бігуни, які бігають марафонські дистанції (42,195 км), є ультрамарафонці – пробігають 100 км і більше. Є серед нас і дівчина, якій лише 18 років, а вона уже пробігла  трейловий «Нічний чорногірський марафон». Це забіг на відстань понад 50 км вночі в Карпатах, при якому бігуни підкорюють всі двохтисячники (Говерла, Петрос, Піп Іван Чорногірський, Бребенескул, Ребра, Гутин Томнатик) українських Карпат. Також є тернополяни і тернополянки, які  пройшли випробування змаганням Ironman. Це змагання включає 3,8 км плавання + 180,2 км їзда на велосипеді + 42,2 км забіг. І це все долається в межах дня.

До речі, олімпійський рекорд для чоловіків із забігу на 5 км складає 12 хв 58 с, а у нас в Тернополі є бігун Ігор Заремба Ігор, який долає цю відстань менше, ніж за 17 хв. Не відстають у швидкості й жінки. Так, олімпійський рекорд для жінок – 14 хв 41 с, а тернополянка Ірина Масник пробігає цю дистанцію менше, ніж за 19 хв. І ви врахуйте, що ми говоримо про аматорів, а не професіоналів.

Біг – це такий вид спорту, коли тобі не обов’язково мати суперників. Тут можна змагатися із самим собою, підвищуючи швидкість чи збільшуючи відстань пробігу. Також для бігу не потрібно дорогого складного екіпірування. Достатньо кросівок, футболки, шортів та бажання бігати – і ви уже в спільноті бігунів.

Багатьом видається, що біг – це важко. Проте насправді бігати можна по різному. Є спринтерський біг, при якому біжать швидко, але дистанція зазвичай є короткою. А є стайлерський біг, коли дистанція є довгою, але швидкість зазвичай не високою. Я ж починав не з бігу, а зі швидкої ходи. Коли твоя вага 100 кг – не варто бігати, це може зашкодити здоров’ю. Завдяки систематичним заняттям спортом я скинув вагу і зараз важу менше 75 кг. Це все завдяки здоровому раціону харчування і, звичайно, фізичній активності. При цьому, наголошую – не обов’язково бігати. Достатньо швидкої ходи, але регулярно і не менше 1 год.

– Що Вас надихає на регулярне бігання?

– Це важко пояснити. Спочатку в мене було бажання скинути зайву вагу і я йшов до цієї мети. Потім з’явилося бажання пробігти довгу дистанцію. Тепер хочеться цю дистанцію не просто пробігти, а пробігти швидше за інших.

Коли біжиш – можна слухати музику і це багатьох надихає. Можна слухати звуки природи – це теж дає моральне задоволення. Можна складати під час бігу плани на майбутнє, можна аналізувати минулі вчинки, можна складати вірші, а можна ні про що не думати – просто бігти, відпочивати від зайвих думок.

Кожна людина має сама для себе зрозуміти, що її надихає. При нагоді, запрошую усіх бажаючих (дорослих і дітей) для підтримання хорошої фізичної форми і покращення бігових результатів відвідувати тренування Ternopil Runday, які відбуваються щотижня у суботу о 9 год ранку на набережній Тернопільського ставу.

На такому забігу учасники зможуть не лише потренуватися, а й поспілкуватися з фахівцями щодо покращення своїх результатів, правильного харчування, підбору бігового екіпірування та й просто провести час у цікавій компанії, яка пропагує здоровий спосіб життя.

– Чи будуть проведені ще якісь бігові заходи?

– У нас – «наполеонівські» плани. Перш за все, плануємо забігRunday Juniorзробити щорічним. Тому, діти вже можуть готуватися до змагань наступного року. Найближчим часом організуємо  змагання «Битва мікрорайонів», у яких будуть змагатися команди, організовані бігунами з різних мікрорайонів Тернополя.

Окрім цього, у Байківецькій ОТГ буде проводитися забіг «Astra Run», де всі учасники після змагань зможуть спостерігати зоряне небо у телескоп в Лозівській астрономічній обсерваторії – першій в Україні сільській сучасній автоматизованій обсерваторії. Плануємо провести вже вдруге змагання «Grand Prix TRC 42.195», де учасники біжать марафонську дистанцію у кілька етапів.

Також запланований цікавий «Забіг корпорацій», для участі у якому будуть запрошені представники бізнесу Тернопільщини і Тернополя.

Для реалізації цих, а також ряду інших планів, Ternopil Running Club просить бізнес долучатися до заходів у статусі спонсорів, адже реалізація планів дуже залежить від фінансової підтримки благодійників.

 

 

Перейти до панелі інструментів