20.04.2024
Корисне Новини Промо

Як вибрати телевізор

jak_vybraty_televizor

Сучасні телевізори – складні високотехнологічні пристрої, які внаслідок конкуренції між головними виробниками постійно вдосконалюються. Широкий асортимент моделей з великою кількістю технічних характеристик значно ускладнює пошук оптимального телевізора. Якщо у своїх планах ви вже чітко сформулювали мету – «я обов’язково куплю телевізор, який ідеально підійде саме для моєї сім’ї й буде мати найкраще співвідношення ціни та якості!» – ця стаття стане для вас корисною. Читайте, як вибрати телевізор вашої мрії, враховуючи і його основні параметри, і додаткові можливості.

Типи телевізорів, матриць і їх особливості

елевізійні технології все швидше рухаються вперед, створюючи різноманітні типи телевізорів, які вже не схожі на пристрої 20 століття з електронно-променевою трубкою. Сучасні телевізори формують зображення за допомогою рідкокристалічних, плазмових або OLED технологій. Найперше, з чим потрібно розібратися, щоб вибрати телевізор правильно – матриця, яка є одним з основних його елементів і суттєво впливає на вартість моделі та її можливості.

Матриця – частина телевізора, яка відповідає за передачу зображення. Матриці різних типів ТВ відрізняються будовою рідкокристалічного шару.

Сьогодні у низькому та середньому ціновому сегменті представлені світлодіодні телевізори з РК дисплеєм (LCD), які використовують матриці IPS або VA. Телевізори на базі органічних світлодіодів (OLED) та з технологією квантових токів (ULED) належать до вищого середнього та преміального цінових сегментів. Лазерні телевізори (Laser TV) основані на іншій технології – якщо ви бажаєте купити телевізор виду Laser TV, потрібно розглядати його проектор, джерело світла та характеристики екрана. 

Розглянемо типи теолевізорів, які пропонує сучасний ринок.

1. З рідкокристалічним дисплеєм (РК дисплей)

Якщо ви бажаєте купити недорогий телевізор, рідкокристалічні телевізори – найпоширеніший і найбюджетніший вид доступних сьогодні телепристроїв. РК телевізори зазвичай випускають із матрицями IPS і VA. При відсутності напруги кристали цих матриць не пропускають світло, тому «биті» пікселі видно як чорні й вони не дуже помітні. VA матриця має високу контрастність і яскравість, IPS матриці менш контрастні, проте мають кращий кут огляду.

Найбільшим недоліком РК телевізорів є те, що вони мають досить повільний час відгуку і можуть страждати від розмитості зображення під час прискореної зміни картинок на екрані. Об’єкти, що швидко рухаються, втрачають свою чіткість. Однак РК телевізори, беззаперечно, ще довго будуть користуватися високою популярністю покупців.

2. Світлодіодні (LCD)

Світлодіодний телевізор – це той же РК телевізор, який підсвічується світлодіодами замість стандартних люмінесцентних ламп із холодним катодом. Таке освітлення ефективніше, ніж люмінесцентне, і завдяки цій технології виробники зробили телевізори ще тоншими. LCD телевізори дуже популярні, але вони коштуватимуть трохи дорожче, ніж звичайні рідкокристалічні, навіть якщо всі інші характеристики будуть однакові.

3. З органічним світлодіодним дисплеєм (OLED) 

Перші OLED телевізори були випущені у 2012 році й відтоді стали найголовнішими конкурентами LCD телевізорів. На відміну від РК дисплеїв, OLED дисплеям не потрібне підсвічування, тому вони можуть відтворювати глибший чорний колір, ніж рідкокристалічні екрани, і зазвичай мають більший коефіцієнт контрастності. Телевізори OLED ще тонші та легші, ніж світлодіодні, а матриця OLED має швидший час відгуку та краще передає кольори. Оскільки телевізори OLED не потребують підсвічування, вони використовують на 40% менше енергії, ніж РК екрани, що в довгостроковій перспективі заощаджує кошти на електроенергію. Технологія OLED має величезний потенціал для розвитку – теоретично матриці OLED можна друкувати на будь-якій основі. Проте, незважаючи на всі переваги і на те, що OLED телевізори протягом останнього десятиліття почали повільно замінювати на ринку РК телевізори, бути впевненими у перемозі зарано. При всьому захопливому потенціалі цієї технології в ній є суттєвий недолік – термін служби світлодіодних флуоресцентних матеріалів набагато коротший, ніж РК дисплеїв. Над проблемою працюють багато виробників, але OLED екрани все ще страждають від вигорання, що обмежує термін їх служби.

Як і РК телевізори, дисплеї OLED також можуть мати ефект розмитого руху, коли час відгуку є сповільненим. Крім того, OLED телевізори дорожчі, ніж рідкокристалічні та світлодіодні моделі.

4. Квантові світлодіодні (QLED)

Квантові світлодіодні телевізори (QLED) – це наступне покоління популярних РК дисплеїв. Абревіатура QLED позначає поєднання двох технологій – світлодіодного підсвічування LED і квантових точок Quantum dot. OLED мають кращий коефіцієнт контрастності у порівнянні з QLED, проте екрани QLED не сприйнятливі до вигорання, можуть мати більші розміри та довше служити. Завдяки потужним світлодіодам вони чудово передають яскравість і насиченість кольорів.

5. Телевізори ULED

ULED – це не окрема технологія: компанія Hisense використовує абревіатуру ULED (або Ultra LED), щоб підкреслити поєднання безлічі оригінальних рішень і технічних вдосконалень, які застосовуються в моделях ТВ під цією назвою. Кожний телевізор hisense ULED – пристрій з високим рівнем контрастності, прекрасною деталізацією та неймовірним кольоровим спектром. Таким чином, ULED – своєрідний знак якості, що означає приналежність до топової лінійки телевізорів Hisense.

6. Лазерні (Laser TV)

Існують і телевізори, що використовують нестандартні технології: Laser TV по своїй технічній суті швидше можна віднести до кінопроекторів. Як джерело світла вони використовують якісні кольорові лазери, потужність яких починає падати тільки після 20 000 годин експлуатації при максимальному навантаженні. Лазери мають значно вищу яскравість, ніж звичайні лампи. При їх використанні прекрасна якість зображення поєднується з широким діапазоном кольорів, а спеціальний екран не створює додаткового навантаження на очі. На користь цього варіанту говорить майже все, крім ціни. Але відбите світло все ж не таке яскраве, як те, що потрапляє зі звичайного екрану прямо в очі.

 7. Плазмові телевізори 

Починаючи з 1990-х років, телевізори з плазмовим дисплеєм стали найпершою альтернативою технології електронно-променевої трубки. В них використовується принцип роботи газорозрядної лампи: поверхня плазмової панелі складається з лампочок, наповнених сумішшю неону та ксенону. Найперші плоскі великі екрани мав саме телевізор плазма. Переваги плазми – насичені кольори, висока яскравість і контрастність, довгий термін служби. Плазмовий телевізор оновленого та більш компактного вигляду все ще можна знайти на ринку, але більшість компаній припинили виробництво у 2015 році.

Роздільна здатність і розмір екрану

Роздільна здатність екрану – це розмір дисплея в пікселях, тобто кількість пікселів по горизонталі та по вертикалі. Чим більше пікселів, тим чіткішою та детальнішою буде картинка. Виробники телевізорів застосовують такі основні стандарти:

  •  HD Ready: роздільна здатність 1280х720, 1366х768, 1400х900 або 1680х1050 пікселів;
  •  Full HD: роздільна здатність 1920х1080;
  •  Ultra HD 4K UHD: роздільна здатність 3840х2160;
  •  Ultra HD 8K UHD: роздільна здатність 7680х4320 пікселів.

Телевізори, ціна яких вища бюджетної – Full HD та Ultra HD – має сенс розглядати тільки для великих діагоналей від 40 дюймів, а телевізори 4K слід вибирати з діагоналлю від 55 дюймів. Оптимальний варіант – від 65 дюймів. Якщо ви хочете придбати маленький телевізор на кухню (до 24 дюймів), і плануєте купити телевізор дешево, то якість вище HD (тобто Full HD або 4K) стане зайвою витратою грошей – різниці в зображенні не буде помітно. Тому для невеличких телевізорів оптимальна роздільна здатність – HD Ready.

При виборі якості зображення слід враховувати також співвідношення діагоналі та відстані до глядача. Наприклад, якщо діагональ менш як 55 дюймів, а відстань близько 3 метрів – досить якості Full HD. Висока роздільна здатність втратить свої переваги на такій відстані від екрана. А при роздільній здатності Ultra HD та великій діагоналі найбільше задоволення принесе перегляд телевізора на відстані до 3 метрів.

Додаткові можливості

Продаж телевізорів – така ж нелегка справа, як і вибір. Конкуренція між виробниками шалена. Тож компанії, щоб стимулювати купівельний попит, наділяють свої пристрої різноманітними додатковими опціями. Найголовніші з них:

  •  Wi-Fi для бездротового підключення до інтернету;
  •  порт LAN для дротового зв’язку з інтернетом;
  •  Bluetooth для бездротового зв’язку зі смартфоном, ноутбуком, планшетом та іншими гаджетами;
  •  порти HDMI для під’єднання ігрової приставки, акустичної системи, медіа плеєра та інших пристроїв;
  •  роз’єми USB для підключення знімних накопичувачів даних.

Звичайно, купити телевізор з інтернетом – логічний вибір, але деякими іншими додатковими опціями можна знехтувати. Вони впливають на те, скільки коштує телевізор, а переплачувати за функції, якими не будете користуватися, не варто.

Види, зручність і ергономічність пультів ДК різних виробників

Майже вся електронна побутова техніка сьогодні керується за допомогою пультів, особливо це стосується телевізорів. Пульти відрізняються за типом живлення, функціональністю, за каналом зв’язку та мобільністю (вбудовані, стаціонарні й т.д.). Вихід з ладу пульта дистанційного керування ТВ – неприємна ситуація, але можна скористатися простим і практичним рішенням – купити універсальний пульт.

Комфорт в управлінні гаджетами – важлива річ при виборі. Найбільш зручні та ергономічні ДК:

  •  Samsung. Новинки цього бренду оснащені універсальними пультами, що автоматично розпізнають усі пристрої, до яких можна під’єднатися.. Є опція голосового управління. Дизайн строгий і мінімалістичний, із різнофункціональними кнопками, а покриття приємне на дотик.
  •  Sony. Мають у комплекті пульти ДК з можливістю налаштовувати телевізор голосом. Пульт легкий, важить не більше 200 грамів. Світлі цифри та букви на темному тлі видно добре, а кнопки мають чіткі надписи.
  • LG. Сучасні моделі цих ТВ ідуть у комплекті з універсальним пультом ДК, який відрізняється ергономічною обтічною формою і багатим набором додаткових функцій: можна змінювати вид курсору, давати команди голосом та інше.
  • Panasonic. В стандартному комплекті – продовгуваті пульти ДК з живленням від батарейок ААА. В нових моделях є сенсорні пульти з системою голосового набору. Кнопкові пульти мають велику кількість додаткових клавіш – знадобиться час, щоб запам’ятати їх призначення.

Загальні рекомендації, як підібрати пульт ДК для телевізора: оцінити зовнішній вигляд і практичність, можливість автоматизації процесу управління та діапазон дії (максимальну відстань, на яку подається сигнал).

Який телевізор купити?

Спочатку визначтеся з бюджетом – за дуже доступну ціну можна придбати чудовий пристрій із базовими характеристиками, яких цілком достатньо, щоб просто переглядати фільми. Бажаєте користуватися додатковими благами, наприклад, купить телевізор з інтернетом? Доведеться розщедритися.

Розберіться з габаритами – величезна ТВ панель буде недоречно виглядати в невеликій кімнаті. Щоб правильно вибрати діагональ екрану, варто врахувати відстань від екрана до глядача та розмір приміщення.

Якщо ви ще не вирішили, купити телевізор xiaomi чи Samsung, і якщо кошти дозволяють – краще зверніть увагу на лазерний ТВ. Компанія Hisense, світовий лідер в технологіях зображення, створила нову серію лазерних телевізорів 4K, які зможуть задовольнити найвибагливішого глядача.

Якщо ж ви віддаєте перевагу класичним варіантам, то рекомендуємо вибирати між ULED і OLED, які дають максимально деталізоване зображення. Важливий момент і в тому випадку, коли до ТВ планується підключати ігрові приставки.

Якщо хочеться знайти максимально бюджетний, але при цьому якісний варіант ТВ, то купуйте телевізор з VA матрицею (вкрай бажано, щоб контрастність при цьому була не менше ніж 4000:1).

На матриці IPS є сенс звернути увагу, якщо ви будете користуватися телевізором як монітором або у випадку великих кутів огляду.

Перейти до панелі інструментів