28.03.2024
Відео Новини

Тернополянин пережив евакуацію через виверження вулкану в ДР Конго (фото, відео)

Військовослужбовець з Тернополя Юрій Кульпа, який з миротворчою місією перебуває у демократичній республіці Конго, став свідком виверження місцевого вулкану Ньїрагонго. Враженнями він поділився на власній сторінці у соцмережі.

“22 травня, близько 19 години в місті Гома, що в Демократичній Республіці Конго розпочалось виверження вулкану Ньїрагонго. Командуванням загону було прийнято рішення про евакуацію особового складу, озброєння та військової техніки у безпечне місце. Під час переміщення особовий склад діяв згідно з планом евакуації затвердженим вищим керівництвом ЗСУ. На даний час військовослужбовці у повному складі повернулися до базового табору, знаходяться в режимі чергування та очікують вказівок на випадок повторної евакуації.

Довідково: Востаннє Нійрагонго вибухнув у 2002 році, коли 250 людей загинуло і 120 000 людей залишилися без даху над головою після того, як лава рушила на місто Гому.

Всього з 1882 року було зареєстровано 34 виверження цього вулкана. Одне з найсильніших вивержень Ньїрагонго відбулося в 1977 році, тоді загинули понад 600 осіб”, – йдеться у дописі.

Згодом, у неділю, 23 травня, Юрій Кульпа повідомив, що ситуація стабілізувалася.

“Ніч була важкою, проте виносимою. На даний час всі повернулися до місць дислокації, перебуваємо в очікуванні”, – зауважив військовий.

Фото та відео зі сторінки Юрія Кульпи

 

 

Перейти до панелі інструментів