23.04.2024
Історична спадщина Новини Файні люди

“Це був мій найтриваліший проєкт”: тернополянин завершив роботу над паперовим макетом ще одного костелу

Про завершення роботи над макетом неоготичного костелу-пам’ятника св. Станіслава у Ковелі (Волинська область), котрий був зруйнований наприкінці Другої світової війни, повідомив у фейсбуці тернопільський архітектор, 3D-моделювальник Володимир Кріса.

Раніше він також зробив макети колишнього Домініканського костелу 1779 р. (тепер – катедральний собор УГКЦ в Тернополі) та Парафіяльного костелу 1908 р. (зруйнований 1954 р., на його місці тепер – тернопільський ЦУМ). Всі макети виконані в єдиному масштабі – 1:100.

Як розповідає Володимир Кріса у своєму дописі в сомережі, костел с. Станіслава будувався з 1924 по 1939 рік. Богослужіння проводилися з 1935 року. Автори проекту – польські архітектори Стефан Шиллер та Вєслав Кононович. Неоготична споруда із вежею заввишки близько 64 м була найбільшим римо-католицьким храмом на Волині. Костел уміщував 7000 вірян. Внутрішнє оздоблення так і не було завершене через початок Другої світової війни. Зруйнований в липні 1944 року під час штурму Ковеля радянськими військами. Протягом 1945 року руїни були розібрані, з будматеріалів побудована тюрма НКВС. На місці костелу сьогодні – стадіон “Верес” (“Сільмаш”).

“Макет не був би створений, якби не ініціатива мецената Ігоря Герасімова з Ковеля. Для пана Ігоря він є своєрідною даниною пам’яті своєму батькові, Романові Едуардовичу Герасімову (1948-2015), котрий, перебуваючи на посаді голови Ковельського міськвиконкому, зробив багато хороших справ для блага мешканців міста та, як і його син, був щирим патріотом Ковеля. Також є ідея виготовлення та встановлення вуличного бронзового макету костелу св. Станіслава поруч із місцем, де раніше стояла велична сакральна споруда. Ми переконані, що такий об’єкт стане цікавою туристичною родзинкою Ковеля, дасть змогу вивчати втрачену культурну спадщину незрячим людям та популяризуватиме історію міста серед місцевої громади”, – написав Володимир Кріса.

“З огляду на різні обставини це був мій найтриваліший проєкт: з багатьма перервами працював над ним майже два роки, – продовжує архітектор. –  За цей час отримав нові знання та вміння, в тому числі завдяки роботі в команді відомого архітектора-реставратора Юрія Вербовецького. Переосмислив методи, якими буду займатися архітектурним моделюванням надалі. Тому даний макет є для мене своєрідною віхою, якою ставлю крапку в паперовому макетуванні”.
Фото з фейсбук-сторінки Володимира Кріси. 
Перейти до панелі інструментів