29.03.2024
Новини Політика

В інтересах держави та її громадян: “на крило” Тернопільської ОДА встановлять електронні чіпи

Фото: Василь Томчишин

У Тернопільській облдержадміністрації мають намір встановити електронний контроль доступу на праве крило сьомого поверху «білого дому». Саме на цьому поверсі головної адмінбудівлі області знаходяться кабінети голови ОДА та його заступників.

Кнопка ліфта та двері до поверху Степана Барни з його заступниками можуть бути «чіповані». Відтак, навіть не всі співробітники «білого дому» зможуть безперешкодно потрапити на прийом до голови ОДА.

Лист за підписом керівника апарату облдержадміністрації Віталія Сікіринського напередодні оприлюднив в соцмережі  “Фейсбук” голова Тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Василів.

«Обласна державна адміністрація просить розглянути можливість монтажу електронного контролю доступу на два пасажирські ліфти (праве крило адмінбудинку) та вхідні двері на сьомому поверсі (праве крило адмінбудинку) з кількістю прошитих чіпів – 105 одиниць», – йдеться у листі Тернопільської ОДА до обласної ради, дата 09.08.2018 р., № 06-4794/06-30.

Для чого чіпи? Що стало приводом та в який спосіб можна буде «по-новому» потрапити на сьомий поверх? Про це за роз’ясненнями звернувся журналіст «Терміново» до автора листа, керівника апарату ТОДА Віталія Сікіринського.

Спершу розмова відбулася в телефонному режимі. Керівник апарату ОДА пояснює, що чіпування сьомого поверху не вплине на звичну роботу «білого дому».

– Усе буде відбуватися, як раніше відбувалося згідно положення про відвідування обласної ради та обласної адміністрації на загальних засадах. Як було зазначено, з 10-ї години дня громадянин України може потрапити в будинок згідно цього положення, зареєструвавшись в журналі, записати прізвище, ім’я, по-батькові в працівників Національної гвардії, які зараз ведуть службу і охороняють адмінприміщення.

Також Віталій Сікіринський нагадує, що на першому поверсі є відділ звернень громадян чи можна попередньо узгоджувати по телефону свої питання.

В ОДА вважають, що електронний контроль доступу це вимога часу, зазначає посадовець.

– Наше завдання забезпечити саме безпеку і безперебійну роботу органів влади. Тому ми прийняли рішення модернізувати систему пропуску і також доступу до робочих кабінетів.

Зі слів керівника апарату, все ж процес прийому на сьомому поверсі зміниться. Якщо хтось захоче потрапити «на вверх», то спершу має туди подзвонити, аби за ним спустилися.

– Якщо громадянин захоче потрапити, наприклад на шостий чи на сьомий поверх, якщо навіть пройде контроль, навіть не записавшись в журналі, він чи вона повинні спуститися вниз на перший поверх, записатися в журналі, а там є списки телефонів  кожного кабінету і кожного працівника обласної адміністрації та обласної ради і зможе набрати і викликати. Це ж в усьому цивілізованому світі так. Ви попробуйте зайти в Національний банк, в адміністрацію того ж водоканалу чи газової служби в Києві, – наголошує Віталій Сікіринський.

Разом з тим, він зазначив, що електронний доступ також пов’язаний з тим, що в ОДА є кабінети з режимним доступом та секретності. Крім того, спецслужби проводили навчання з фіктивним замінуванням поверхів і виявили недоліки.

Щодо працівників інших поверхів, у яких може виникнути потреба по роботі навідатись на сьомий поверх посадовець каже, що для цього є електронний документообіг.

Також наразі Тернопільська обласна рада не надала відповіді на таку пропозицію, відмітив він.

Згодом, після телефонної розмови, Віталій Сікіринський надіслав електронний лист. Листом підтвердив вище сказане.

«20 березня депутати ВР ухвалили закон № 2357-VIII 263 голосами. Наступного дня документ підписав спікер ВРУ Андрій Парубій, президент України Петро Порошенко. В Україні набув чинності закон про заборону заходити до будівель органів держвлади зі зброєю. Відповідно до вимог законодавства, ми повинні йти у ногу з часом і відповідно модернізовуватись.

Згідно аналізу який зробили спеціальні служби, приміщення обласноі ради, де знаходяться кабінети облдержадміністрації оновлювались дуже давно. Та у зв’язку з тим, проводились антитерористичні навчання, в ході яких відбулась імітація замінування двох поверхів 6 та 7. В тому числі не було жодного переоснащення і після початку агресії по відношенню до України. Наше завдання – забезпечити безпеку і безперебійну роботу органів влади. Тому ми прийняли рішення модернізувати систему пропуску а також доступу до робочих кабінетів.

Але ви повинні розуміти що ми працюємо в інтересах держави та її громадян, тому жодним чином не повинні обмежувати права та свободи громадян і тільки таким принципом особисто я і керівництво області живе і керується», – написав Віталій Сікіринський.

Перейти до панелі інструментів