19.03.2024
Корисне Новини

В Україні запровадили держрегулювання цін на пальне, озвучили середні ціни на травень

Кабінет міністрів України прийняв постанову, якою до закінчення карантину ввів держрегулювання цін на бензин і дизельне паливо. Відповідну постанову було прийнято на позачерговому засіданні уряду 14 травня, повідомляє Уніан. 

Таким чином, уряд встановив граничну маржу АЗС при продажу бензину і дизпалива. Згідно з документом, встановлені рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива не вище 7 грн за літр і бензину – не вище 5 грн за літр.

Здійснювати розрахунки зобов’язали “Нафтогаз України”, який буде їх надавати Міністерству економіки не пізніше 3 числа кожного місяця. Середні ціни бензину і дизельного палива будуть опубліковані до 5 числа кожного місяця.

Що цьому передувало

  • Раніше Антимонопольний комітет України застеріг операторів ринку бензину і дизельного палива від необґрунтованого підвищення цін, враховуючи нестабільну ситуацію з імпортом світлих нафтопродуктів з Білорусі та РФ.
  • Основна причина зростання цін на АЗС – збільшення світових цін на нафту і нафтопродукти. Так, з початку квітня світові ціни на нафту зросли з 62 дол./ бар. до 69 дол./ бар., а нафтопродукти в Європі подорожчали на 7-11%.
  • 11 травня 2021 року Кабінет Міністрів України зобов’язав мережі АЗС попереджати про підвищення цін на бензин і дизпаливо на 1% і вище за 20 днів.

 

Перейти до панелі інструментів