19.04.2024
Новини Соціальні проблеми

У міськраді чекають на заяву мами залишеного у “Вікні життя” хлопчика

Інформація про те, що мама залишеного у “Вікні життя” хлопчика за кілька днів повернулася за сином, з’явилася у деяких тернопільських ЗМІ. Проте наразі офіційно цього не підтверджують ні у пологовому, ні у міськраді. 

– Станом на 5 травня до нас із заявою мама не зверталася, – повідомила виданню Терміново начальниця міського управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Христина Білінська. – Офіційного листа із лікарні про появу мами ми теж не отримували. 

Дітей переводять з пологового

Медична директорка з дитинства та пологової роботи міської лікарні №2 Ольга Сидорчук також не підтвердила зацікавленість матері покинутим сином. Як каже вона, лікарня не займається усиновленням, відтак таких питань вона коментувати не може. 

Нагадаємо, 28 квітня у “Вікні Життя”, що в тернопільській міській лікарні №2, залишили здорового двотижневого хлопчика. Його назвали Володимир Великодній. А наступного дня у “Вікні життя” з’явилися ще новонароджені двійнята.

Тут стільки всього, що ще дещо передамо в “Карітас”. Бо тим діткам стільки не потрібно. Таку кількість сумішей вони не з’їдять

– Діти добре почуваються, гарно їдять. 6 травня їх мають перевести до обласної дитячої лікарні, – зазначає Ольга Сидорчук. 

За її словами, після того як з’явилася інформація про залишених у “Вікні життя” малюків, багато небуйдужих тернополян приносили для них допомогу: підгузки, одяг, суміші, засоби догляду.

– Тут стільки всього, що ще дещо передамо в “Карітас”, – говорить медична директорка. – Бо тим діткам стільки не потрібно. Таку кількість сумішей вони не з’їдять. До того ж, вони ростуть і того всього одягу та підгузків не використають.

У матері є два місяці, щоб змінити рішення

Якщо мами Володі чи двійнят не зголосяться,  діти ще місяць перебуватимуть в обласній дитячій лікарні. Потім їх переведуть у обласний спеціалізований будинок дитини. 

Загалом мама має два місяці, щоб забрати малюка. Потім дитині надають статус сироти і вона матиме можливість бути усиновленою, пояснює Христина Білінська.

Комісія має обстежити житлові умови мами, можливість виховувати дитину. І лише після рішення комісії та виконавчого комітету дитину зможуть передати мамі.

– Щоб забрати дитину, мама повинна написати до нас заяву, де має вказати, що зобов’язується здати тест на ДНК, щоб довести свою кровну спорідненість, – описує алгоритм дій начальниця міського управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей. – Після цього дитина все одно залишається в лікарні. Комісія має обстежити житлові умови мами, можливість виховувати дитину. І лише після рішення комісії та виконавчого комітету дитину зможуть передати мамі. 

За словами Білінської, наразі ще не початий процес реєстрації дитини, оскільки у міськраді чекають заяви матері, а також також всього пакету документів від установ, які відповідають за дитину. Відтак проєкт рішення про реєстрацію хлопчика планують розглянути на виконкомі міськради наступного тижня. 

– Чекаємо наступного тижня, бо коли вже зареєструємо дитину, то процес її повернення матері вже буде дещо ускладнений, – зауважує чиновниця. 

У “Вікні життя” залишили вже 5 дітей

Нагадаємо, “Вікно життя” у Тернополі облаштували у приймальні пологового відділення другої міської лікарні 10 років тому. Воно відчиняється знадвору і працює цілодобово. Це спеціальний пункт, де можна анонімно залишити новонароджену дитину. Відтак поліція мами не шукатиме. Ініціаторка цього проекту – голова благодійного фонду “Вікно життя” Ірина Жигунова. 

Читайте також: Їй всього три дні. У “Вікні життя” в Тернополі знайшли новонароджену дівчинку.

За весь цей час у цьому вікні залишили вже 5 дітей. Першу дівчинку тут знайшли аж через 8 років роботи вікна – у травні 2019 року. Згодом у міськраді їй видали свідоцтво про народження і присвоїли прізвище, ім’я і по-батькові – Марія Іванівна Бандера. Удочерити дитину було багато охочих. Дівчинка вже має родину. Ще одну дівчинку залишили у “Вікні життя” у лютому 2020 року

“Вікно життя” облаштоване світловою і звуковою сигналізацією, є абсолютно анонімним. Через деякий час після того, як туди поклали дитину,  вона спрацьовує, розповідають медики. Так передбачено, щоб людина, яка залишила маля, могла покинути це місце, щоб її ніхто не бачив. Через кілька хвилин спрацьовує сигнал і медпрацівники забирають дитину.

Головне фото: пресслужба міськради. 

 

Перейти до панелі інструментів