18.04.2024
Новини Розслідування

“Це обурливо, не очікувала такого цинізму”: тернополянка спростовує заяву про доступність місць на Микулинецькому кладовищі

Резонанс у соцмережі викликала серед тернополян публікація ТерміновоVIP-місця і 150 нових поховань в елітній частині Микулинецького кладовища: як таке стало можливим, опублікована  5 квітня цього року.

У ній заступник керівника спеціалізованого комунального підприємства “Ритуальна служба”(надалі РС – авт.) Юрій Тіцький  розповів, що на Микулинецькому кладовищі Тернополя, окрім підпоховання у родинні гробівці чи на заздалегідь зарезервованих ділянках, можна провести захоронення на місці колишніх пішоходних проходів. І що ці місця безкоштовно доступні для всіх бажаючих.

Однак ця заява викликала несприйняття у багатьох тернополян. Люди стверджують, що інформацію про таку можливість їм чомусь не надали, є й такі, які переконують, що отримати ділянку для поховання на пішохідних проходах Микулинецького кладовища можливо далеко не всім.

“Дуже цікава і неправдива історія від заступника керівника СПК “Ритуальна служба” Тернопільської міської ради. Минулого тижня ми поховали батька, нам сказали, що на Микулинецькому цвинтарі місць немає взагалі, найближче, з того що є, поблизу біля Довжанки. Що це, як не спроба перед лицем смерті, для якої усі рівні, знайти ще “рівніших”?… Схоже навіть проходи на Микулинецькому цвинтарі стали  VIP… Бог вам суддя”, – написала в коментарях під розміщеною публікацією у фейсбуці тернополянка Людмила Чеховська. 

З нею погодилися й інші дописувачі.

“І щоб туди потрапити теж блат потрібний”,  – стверджував Ігор Гес.

“Про вільні  місця на Микулинецькому ніхто не обмовився”

Журналістці Терміново Людмила Чеховська розповіла, що наприкінці березня, через онкологічне захворювання помер її батько. 

– Ми прийшли у “Ритуальну службу” на Микулинецькій, 27, щоб замовити послуги з поховання та знайти місце для могили. Запитали у адміністраторки, чи можемо поховати тата на Микулинецькому кладовищі? Адже ми не маємо власного транспорту, щоб добиратися 13 кілометрів до Довжанки, де зараз здебільшого і ховають людей. Нам зручніше було б поховати на Микулинецькому, – зауважує жінка.

Не очікувала такого цинізму щодо людей, які й так опинилися у непростій життєвій ситуації через важку втрату рідної людини

Однак адміністраторка, за її словами, відповіла, що на Микулинецькому місць немає. 

– Ми перепитали ще декілька разів, але отримали категоричну відповідь. Нам чітко пояснили: вільні місця – тільки у Довжанці, – розповідає про свій нещодавній досвід Людмила Чеховська.

Тому, прочитавши твердження Юрія Тіцького, що вільні місця на пішохідних проходах Микулинецького кладовища досутпні усім, тернополянка неабияк здивувалася. 

– Ми ж зверталися і неодноразово перепитували. Але ніхто не обмовився про місця між секторами могил. Це обурливо, адже всі люди мають бути рівні, – не стримує емоцій Чеховська. – Не очікувала такого цинізму щодо людей, які й так опинилися у непростій життєвій ситуації через важку втрату рідної людини. Підозрюю, на Микулинецькому кладовищі навіть у проходах місця виділяють тільки для VIP-персон. Чи може хотіли “винагороду”?

“Якби просили “винагороду”, цим би уже займалася поліція”

У коментарях під публікацією користувачі соцмережі писали, що місце на Микулинецькому таки можна “придбати”.

“Треба було позолотити руку і Вам швиденько знайшли б місце на якійсь старій могилі, до якої давно ніхто не навідується. Відповідаю за свої слова”,-  написала під коментарем Людмили Чеховської  Oksana Starko.

“Позолотити руку” на Микулинецькому цвинтарі вартує 1000 доларів, Підгороднє-500. Там вже місця немає, але за гроші знайдуть. В Довжанці безкоштовно. Я вважаю, для чого оці понти, земля одна, і тій людині вже однако, де вона буде спочивати. Але гроші тут і понти рішають все,” – написала  Oksana Starko уже під іншим коментарем. 

Водночас якийсь конкретний фактаж, які б підтверджували ці слова, жінка журналістці Терміново надати не змогла.

Юрій Тіцький описані людьми закиди відкидає. Запевняє, що місця у проходах надаються безкоштовно.

– Якби  випадки виділення місць під захоронення за певну “винагороду” дійсно були, цим би уже займалася поліція. Адже за такі дії можуть  притягнути до кримінальної відповідальності, – зауважив заступник керівника РС.

Треба просто повідомити про бажання поховати померлого на Микулинецькому кладовищі, надати лікарське свідоцтво про смерть та довідку про причину смерті

Звернень щодо вимагань коштів за виділення місця на кладовищі при необхідності поховати родича – не було, запевнив Терміново речник Нацполіції у Тернопільській області Сергій Крета. При цьому закликав громадян телефонувати на 102, якби в них таки незаконно вимагали кошти.

Юрій Тіцький наголошує, що місця для могил держава усім виділяє безкоштовно. 

– За поховання на старій частині Микулинецького кладовища ніхто грошей не вимагає. Треба просто повідомити наше підприємство про бажання поховати померлого на Микулинецькому кладовищі, надати лікарське свідоцтво про смерть та довідку про причину смерті, – описав алгоритм для поховання померлих на Микулинецькому кладовищі Тіцький. – Жодних заяв щодо визначення місця захоронення родичам писати не потрібно. А саме рішення  з цього приводу РС приймає максимально швидко, щоб  вчасно підготувати місце для захоронення. 

Він також пояснив, у першу чергу громадянам зараз пропонують місця на кладовищі поблизу Довжанки. Адже воно нове і там застосовують механічне копання ями під могилу, що швидше й дешевше.

– Проте, якщо людина таки хоче ділянку на Микулинецькому (підзахоронення, або у проході), то теж нікому не відмовляють. Але там застосовують ручне копання ями, бо ці місця знаходяться між секторами інших могил, – зауважив Юрій Тіцький.

Перейти до панелі інструментів